Cum influenteaza lipsa somnului silueta ta

De ceva timp expertii incearca sa raspunda la intrebarea daca somnul ne ajuta sa slabim, in cazul in care avem probleme cu greutatea. Numarul orelor pe care le vei dormi au o influenta directa asupra schimbarilor hormonale care iti afecteaza apetitul si metabolismul.

Nutrititionistii sunt de parere ca hormonii responsabili pentru aceste functii sunt leptina, acel hormon care iti da senzatia de satietate si grelina, cel care declanseaza foamea. Daca ajungeti in situatia de a nu dormi suficient de mult, trebuie spus ca nivelul de leptina va scadea considerabil, iar asta va insemna ca nu te simti la fel de satul dupa ce mananci.

Somnul si slabirea
Somnul si slabirea

In cazul in care nu va odihniti suficient, se poate majora nivelul hormonului denumite grelina, iar apetitul este stimulat! Astfel, vei ajunge in situatia de a manca mai mult si de a lua in greutate.

Conform opiniei expertilor, calitatea somnului influenteaza modul in care corpul tau gestioneaza caloriile primite. Medicii atrag atentia asupra faptului ca, daca nu dormiti suficient de mult, lipsa somnului cauzeaza o reactie hormonala in corp, conducand la cresterea nivelului de cortizol, asa-numitul „hormon al stresului”.

Cortizolul da corpului semnalul de a conserva energie pentru a te iti putea descurca cand esti treaza si astfel va fi incetinita considerabil eliminarea grasimii din corp, daca tinem cont de faptul ca aceasta este principalul combustibil pentru corp.

In cazul in care veti dormi numai 4 ore pe noapte, capacitatea corpului de a procesa insulina, hormonul care transforma zaharurile in energie, se va diminua foarte mult! Sensibilitatea la insulina poate sa scada si cu 30% intr-un interval atat de scurt, iar corpul tau va inregistra dificultati in a procesa grasimile din sange, asa ca le depoziteaza.

Un program de odihna corespunzator, stilul de viata activ si alimentatia sanatoasa reprezinta baza transformarii siluetei!

Mai multe cercetari realizate in China la Universitatea din Shanghai arata faptul ca pentru cei predispusi genetic la obezitate lucrurile lipsa somnului poate chiar sa reprezinte un factor declansator al luarii masive in greutate.

Expertii chinezi sustin ca daca veti dormi in reprize scurte de somn se vor putea activa acele gene, conform unei cercetari in care au fost studiati 1000 de perechi de gemeni. S-a observat ca persoanele care au dormit mai putin de 7 ore pe noapte au ajuns sa aiba un indice de masa corporala cu mult marit.

Pe de alta parte, nutritonistii atrag atentia asupra faptului ca in clipa cand nu te odihnesti destul, simti nevoia sa mananci ceva dulce, iar acel desert iti va majora in mod rapid nivelul glicemiei si iti va da energie.

Totusi, dupa un anumit interval de timp, nivelul glucozei din sange se va diminua in mod brusc si vei simti nevoia sa mananci iar. In plus, starea fizica precara te indeamna sa cauti un fel de consolare sau recompensa, adesea materializata printr-o astfel de gustare dulce. Care2.com scrie ca un program de odihna corespunzator, stilul de viata activ si alimentatia sanatoasa reprezinta baza transformarii siluetei, insa tineti cont ca nici prea mult somn nu este util.

Studiile arata faptul ca in momentul cand dormi mult prea mult si ai o stare continua de somnolenta, trebuie neaparat sa mergi la un medic, pentru ca sigur se afla o afectiune in spatele acestui simptom.

Written by 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *