Cuprins articol:
Oamenii folosesc laxative doar in acele momente cand au probleme cu stomacul, aceste substante avand rolul de a stimula motilitatea intestinala si producand evacuarea continutului intestinal.
Tipuri de laxative
Exista pe piata laxative de lest din mucilagii sau tarate.
Acestea trebuie sa fie inghitite cu multa apa, pentru a se umfla si a creste continutul intestinului. Exista si laxative lubrifiante care au capacitatea de a inmuia scaunele, facilitand eliminarea lor, dar si laxative osmotice cum ar fi sorbitol, lactuloza sau manitol, care retin apa corpului in intestin, crescand astfel volumul scaunelor.
In plus, expertii vorbesc si despre laxative stimulante, care sunt de fapt plante care contin derivati antrachinonici: crusinul, senna, aloe, reventu. Aceste laxative stimuleaza miscarile si secretiile intestinului.
Efectele laxativelor pe termen lung
Aaceste laxative pot fi folosite doar episodic si in cure foarte scurte. Ele au efect purgativ, iar in cadrul unor cure mai indelungate laxative de tipul crusin, senna, aloe pot provoca dureri, inflamatii ale intestinului si chiar dependenta. Trebuie spus ca daca sunt utilizate in mod incorect, aceste plante ard intestinele si cresc riscul de cancer colorectal.
Unele laxativele pot da diaree, daca sunt supradozate, pot sa aduca disfunctii ale intestinului subtire, colite sau pierderea gradata a eficientei!
Laxativele obisnuite pot fi folosite pentru tratarea constipatiei, insa doar in situatiile urgente. De asemenea, laxativele pot fi iritante si au efect nefast asupra intestinelor, iar utilizarea de rutina a laxativelor poate impiedica absorbtia unor vitamine sau a altor factori nutritivi si a apei, ducand in anumite cazuri la deshidratari acute.
Aceste substante au rolul de a diminua nivelul potasiului, element care actioneaza asupra fibrei musculare netede, care provoaca purgatia.
Totusi, trebuie sa stiti ca unele dintre laxative si purgative pot sa agraveze constipatia, iar acestea sunt de obicei eficiente la inceputul tratamentului. In cazul in care sunt folosite pentru un interval mai lung de timp, corpul se va adapta, iar uneori produc dependenta.
Laxativele naturale au uneori anumite reactii adverse si de aceea nu ar trebui folosite decat ocazional.
In plus, unele laxativele pot da diaree, daca sunt supradozate, pot sa aduca disfunctii ale intestinului subtire, colite, pierderea gradata a eficientei din cauza adaptarii corpului sau pierderea de substante minerale prin grabirea tranzitului. Sursa citata mai scrie ca multe dintre aceste reactii adverse apar dupa ani de abuz de laxative.