Cuprins articol:
Circa 3 oameni dintr-o suta prezinta simptome care sunt specifice psoriazisului, arata studiile realizate de Organizatia Mondiala a Sanatatii, OMS. Medicii ne atrag atentia ca multe persoane au parte de dureri constante care sunt cauzate de craparea si sangerarea pielii si indura umilinta cauza de o afectiune inteleasa gresit de catre cei din jurul lor.
In plus, acestia se confrunta cu complicatiile acestei boli: artrita psoriazica. Deocamdata nu se stie cu exactitate care sunt cauzele de aparitie ale psoriazisului, dar medicii apreciaza ca aceasta afectiune este conectata de sistemul imunitar.
La cei care au psoriazis, celulele epiteliale se dezvolta prea repede, iar aceasta crestere poate determina suprapunerea straturilor de piele si implicit la exfolierea acestora, asa ca epiderma arata descuamata.
Pe de alta parte, Care2.com arata ca fotochemoterapia reprezinta un bun tratament cu raze UV impotriva psoriazisului. Ea se mai numeste si PUVA terapie si este de fapt un tratament de aplicare a unui medicament denumit psoralen, pentru a sensibiliza pielea la razele ultraviolete. Acest medicament se aplica fie local, fie se ia pe cale orala. Potrivit specialistilor, razele UV actioneaza asupra ADN-ului celular si reduce ritmul de proliferare.
Circa 30% dintre ei care au psoriazis ajung in timp sa sufere si de artrita psoriatica!
De asemenea, mecanismul fotochemoterapiei in cazul psoriazisului se bazeaza pe faptul ca PUVA cauzeaza fotoconjugarea psoralenilor la ADN, sinteza de ADN si proliferarea celulara, afirma expertii.
Un tratament realizat pe baza de fotochemoterapie consta in cateva sedinte saptamanale, iar aceasta doza se poate majora in mod treptat conform raspunsului la tratament. Medicii spun ca in cadrul acestui tratament, rezultate terapeutice foarte bune pot fi obtinute in psoriazisul vulgar discoid cu remisie la aproximativ 90% dintre cazuri.
De asemenea, tratamentul PUVA este recomandat si in cazul psoriazisului pustular, eritrodermic, palmo-plantar cronic. Specialistii vorbesc despre faptul ca acest tratament este unul valoros pentru pacientii de peste 55 ani si care au peste 20% din suprafata corpului afectata.
Tratamentul PUVA mai poate fi folosit ca tratament adjuvant in limfomul cutanat cu celule T, mastocitoza cutanata, vitiligo, ca si tratament de preventie in fotodermatoze.
Fotochemoterapia – Contraindicatii
Exista si contraindicatii, la pacietii cu boli renale, hepatice sau cardiovasculare severe, cataracta, la pacientii cu boli ce se agraveaza la lumina, expunerea anterioara la radioterapie sau un istoric de malignitate cutanata si sarcina, mai spun medicii.
Psoriazisul reprezinta o afectiune cutanata care provoaca leziuni rosiatice in orice zona a corpului. Circa 30% dintre ei care au psoriazis ajung in timp sa sufere si de artrita psoriatica, afectiune care provoaca in timp senzatie de durere, amorteala si tumefiere in jurul incheieturilor.