Pericolele generate de consumul de fructoza

Daca vom consuma mult zahar rafinat putem avea mari probleme in viitor cu diabetul, obezitatea, bolie de inima si cancerul.

Totusi, fata de alte alimente nesanatoase, zaharul se gaseste in alimente naturale care pot fi bune pentru organism, cum ar fi fructele si legume, iar acest aspect poate provoca confuzie in randul oamenilor. Problema zaharului vine din modul in care a ajuns sa fie consumat astazi.

Fructoza
Fructoza

Alimentele bogate in zahar precum bomboanele, sucurile, dulciurile concentrate sunt inventii noi, iar acum o suta de ani consumul acestor produse era extrem de rar.

Fructoza este o forma de zahar fata de care trebuie sa fim precauti. De asemena, glucoza reprezinta o alta forma de zahar, care apare deseori alaturi de fructoza in substante, cum ar fi zaharul de masa.

Glucoza este utilizata de celulele noastre pentru energie, in timp ce fructoza, in cazul in care este consumata in cantitati suficient de mari, poate afecta ficatul, contribuie la dezvoltarea prediabetului si a diabetului de tip 2.

Fructoza se gaseste intr-adevar in fructe cum ar fi smochinele si caisele uscate, mango, stafide, struguri, curmale, pere, pepene dar in cantitati mari o gasim si in zaharul din sfecla, in miere, in siropul din amidon de porumb si in aproape toate produsele alimentare dulci din comert.

Desi cu ani in urma consumul de fructoza era foarte limitat, acum a devenit principala sursa de calorii din meniul nostru. Fructoza are aceeasi formula chimica cu glucoza insa este diferita, mai ales ca in cazul sau, caile metabolice prin care aceasta se digera si se absoarbe sunt complet diferite.

Acest lucru se intampla ca urmare a procesarii sale aproape integral hepatice, precum si transformarea rapida la nivel hepatic in glucoza, glycogen, grasime si acid lactic.

Pentru fiecare om in parte, cantitatea exacta de fructoza care este daunatoare organismului variaza. Trebuie spus ca exista mai multe efectele nocive ale fructozei, care ar trebui sa va puna pe ganduri.

De exemplu, fructoza provoaca pietre la rinichi si guta, majoreaza productia de acid uric, care poate contribui la dezvoltarea acestor conditii. Ea da peste cap echilibrul florei intestinale si poate cauza suprainfectia bacteriana a intestinului. Fructoza reprezinta un factor de risc pentru afectiunile inimii prin cresterea nivelului de lipide din sange.

Poate cauza rezistenta la leptina, respectiv hormonul care regleaza si controleaza apetitul, ajutand astfel la mentinerea unei greutati normale. Cei care dezvolta rezistenta la leptina au dificultati in a-si mentine o greutate sanatoasa. In plus, daca veti consuma fructoza in exces, veti avea parte de functii ale creierului alterate, inclusiv capacitatea de memorare.

Written by 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *