Alergia la ambrozie

Ambrozia

Ambrozia sau „Ambrosia artemisiifolia” este una dintre cele mai alergice plante din lume, fiind o planta anuala, perena, care creste in culturile de cereale si de florea-soarelui. Mai traieste pe marginea drumurilor si a cailor ferate, in apropierea daramaturilor pe santierele de constructii, in zone unde s-a depozitat pamant excavat.

Se mai poate intalni pe marginile soselelor, pe spatiile verzi, dar si in curtile caselor si parcuri. In Romania, ambrozia a fost aclimatizata recent, aceasta planta fiind prezenta in zona Banat, Sighet, Moldova, Muntenia si Ploiesti. In tara noastra ambrozia s-a extins foarte mult in flora spontana, invadand inclusiv culturile agricole.

Alergia la ambrozie
Alergia la ambrozie

Potrivit Agerpres, trebuie spus ca o singura planta matura poate elibera pana la 8 miliarde de grauncioare de polen si pana la 30.000 de seminte in aer. Daca cumva suferiti de alergie la ambrozie, trebuie sa stiti ca sistemul vostru respirator poate dezvolta o reactie neobisnuit de puternica atunci cand polenul ambroziei este inhalat.

Perioada de polenizare a ambroziei

Intervalul de polenizare incepe la sfarsitul lunii iunie, cu un varf al concentratiei de polen in aer in a doua jumatate a lunii august si se intinde pana in octombrie.

Polenul de la aceasta planta se ridica in aer de la rasaritul soarelui, concentratia atinge maximul zilei la amiaza, minimul fiind in timpul noptii. In cazul in care ai alergie la aceasta planta, exista mari sanse sa fii alergic si la multe alte plante de camp si cereale, sau chiar la fructe precum pepene galben, pepene rosu sau banane.

Simptome

Medicii spun ca unele dintre simptomele alergiilor la polenuri depind si de dimensiunile particulelor.

De exemplu, particulele mici pot ajunge in arborele bronsic si declanseaza mai frecvent crize de astm, in timp ce particulele mari raman in caile respiratorii superioare sau la nivel ocular. Pe de alta parte, cel mai evident si deranjant simptom este rinoreea, care se manifesta prin scurgeri nazale chinuitoare, care dureaza intre doua si trei saptamani.

Ea este asociata cu stranutul in rafale si senzatia de nas infundat. Pruritul este asociat cu pruritul ocular, senzatiile provocate fiind extrem de chinuitoare. In plus, la nivelul ochilor apare si roseata, lacrimarea si umflarea pleoapelor.

Pe pielea celui care sufera de aceasta afectiune mai pot sa apara eruptii si zone umflate, in functie de sensibilitatea fiecarui pacient. Pentru cei care sufera de astm, polenul ambroziei poate cauza tuse si crize de astm care trebuie tratate corespunzator, conform schemelor prescrise. Ultimele date arata ca intre 10-15% din populatie sufera de alergie in timpul verii, iar aceste simptome pot sa se manifeste chiar si la cei care nu se cunosc cu alergii in trecut.

Tratament

Medicii spun ca din punct de vedere al tratamentului alergiei la polenul de ambrozie se poate combina profilaxia alergiei, adica evitarea contactului cu alergenii si tratamentul medicamentos.

In cazul in care alergia se manifesta prin rinita sau rino-conjunctivita alergica, tratamentul este important, mai ales ca este vorba despre o rinita alergica netratata poate evolua in timp spre dezvoltarea astmului bronsic de cauza alergica. Adresati-va medicului dvs. pentru identificarea corecta a alergiei si adoptarea tratamentului medicamentos corespunzator.

Written by 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *