Cuprins articol:
In situatia unor zile cu temperaturi ridicate, caniculare, este foarte importamt sa va hidratati si sa urmati recomandarile medicilor de a evita expunerea prelungita la soare.
In intervalele de timp caniculare este bine sa consumati zilnic cel putin 2-3 litri de lichide, fara a astepta sa apara senzatia de sete.
Hidratarea – Cat si cand
Este bine sa consumati un pahar de apa la fiecare 15 – 20 de minute, spun specialistii. Medicii sustin ca este indicat sa consumati zilnic cat mai multe fructe si legume proaspete precum ar fi pepenele galben, rosu, prunele, castravetii, rosiile, mai ales din cauza ca acestea contin o mare cantitate de apa.
Expertii sunt de parere ca o doza de iaurt produce aceeasi hidratare ca si un pahar de apa.
Ce sa evitati in canicula
In perioada de canicula nu trebuie sa fie consumat alcool, deoarece acesta favorizeaza deshidratarea corpului si diminueaza capacitatea acestuia de a se impotrivi caldurii.
Va trebui sa evitati bauturile cu continut ridicat de cofeina, cafea, ceai, cola sau de zahar, cum sunt sucurile racoritoare carbogazoase, deoarece acestea sunt diuretice.
Dusurile caldute
In timpul zile, este bine sa faceti dusuri caldute, iar daca aveti aer conditionat, aparatul trebuie reglat asa incat temperatura sa fie cu 5 grade mai mica decat temperatura ambientala.
Atentie la imbracaminte
In cazul in care este absolut necesar sa va expuneti la lumina solara la pranz, este necesar sa folositi o tinuta potrivita, care sa contina o palarie de soare, haine lejere si ample, din fibre naturale, de culori cat mai albe sau mai deschise.
Este indicat sa evitati activitatile in exterior care necesita un consum mare de energie si sa aveti grija de cei din jurul vostru, persoane care au nevoie de atentie speciala, cum ar fi copiii, varstnicii, persoanele cu dizabilitati, asa incat sa le oferiti acestora in mod regulat lichide atunci cand sunt solicitate.
Atentie la copii in canicula
Cei mici vor fi scosi din casa numai in afara perioadelor caniculare din zi, si doar cu capul acoperit, vor primi apa plata sau apa cu proprietati corespunzatoare.
In plus, femeile care alapteaza trebuie sa se hidrateze corespunzator cu apa plata sau cu ceai slab indulcit si sucuri naturale de fructe. Va trebui ca aceste femei sa evite consumul de cafea sau alcool.
In cazul aparitiei unui semn de suferinta a copilului sau mamei, acestia se vor prezenta la medicul de familie care va decide conduita terapeutica.