Stai mult in fata calculatorului? Iata ce trebuie sa cunosti

In ultimele secole, progresele din industrie si tehnologie au schimbat in mod fundamental modul in care oamenii isi petrec orele de veghe. In timp ce odinioara era un lucru obisnuit sa petreci aceste ore in picioare miscandu-te, acum normal este sa petreci aceste ore sezand.

Afla in continuare care sunt riscurile si ce poti face pentru a avea o sanatate mai buna!

Sfaturi munca la calculator
Sfaturi munca la calculator

Atentie cat stai pe scaun

Studiile ce au avut in prim plan viata in mediile naturale agricole arata ca oamenii de la satele agrare sed pentru circa 3 ore pe zi (cumulat). In schimb la oras, omul ce-si desfasoara activitatea in birou poate sta jos intre 13 si 15 ore pe zi.

Diferenta intre o perioada „naturala” de sedere si perioadele moderne, neadecvate de sedre este una imensa si da socoteala pentru schimbari negative chiar si la nivel molecular.

Potrivit doctorului James Levine, co-director al Clinicii Mayo si al Initiativei pentru Obezitate de la Universitatea de Stat Arizona (Arizona State University Obesity Initiative), exista cel putin 24 boli si afectiuni cronice diferite asociate cu sezutul excesiv.

Deloc surprinzator, sezutul pentru perioade extinse de timp poate spori riscul de moarte prematura. Acest lucru este deosebit de ingrijorator, dat fiind faptul ca ai putea fi vulnerabil la aceste riscuri chiar daca esti un om activ ce depune efort fizic periodic.

Acest lucru taxeaza si sanatatea ta mentala. Femeile care sed mai mult de sapte ore pe zi s-a descoperit ca avand un risc cu 47% mai crescut de depresie decat femeile ale caror perioade de sedere nu depaseste 6 ore zilnic. Intr-adevar, nu se mai pune intrebarea ca daca vrei sa iti micsorezi riscul de boli cronice, trebuie sa te ridici de pe scaun. Acest lucru este cel putin la fel de important ca exercitiile fizice regulate si stilul alimentar… si destul de posibil sa fie chiar si mai important decat acestea.

Sfaturi utile pentru cei care lucreaza la calculator

Ai putea crede ca suna bine in teorie… dar cum traduci slujba ce implica sederea in fata calculatorului ore indelungate intr-una in care sa stai in picioare? Este mai usor decat ai putea crede. Pentru inceput, verifica aceste ponturi esentiale pentru cei ce lucreaza la calculator:

Written by 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *