Lasniciorul reprezinta una dintre cele care au fost folosite din vechime pentru calitatile medicinale. Denumirea sa stiintifica este „Solanum dulcamara„.
Aceasta planta este de fapt un arbust de pana la 3 metri inaltime, care are o tulpina agatatoare si care infloreste vara. La aceasta planta, florile sunt de culoare violeta, iar fructele de culoare rosie, insa acestea sunt toxice.
Lasniciorul se poate intalni si in tara noastra in zonele cu umezeala, la munte, dar si la ses. Potrivit specialistilor, aceasta planta se poate folosi in scopuri terapeutice prin prepararea unui decoct sau a unor cataplasme. In cazul in care este utilizata pentru efectuarea unor aplicatii pe piele, expertii sustin ca se folosesc si frunzele verzi, zdrobite.
Ce substante contine si ce capacitati medicinale au acestea?
Printre substantele continute de aceasta planta se numara:
- solanina,
- solanidina,
- glucozide si
- acidul dulcamaric.
Specialistii in fitoterapie spun ca preparatele din tulpinile de lasnicior pot curata sangele, igienizeaza sistemul circulator, diminueaza durerile si crizele de reumatism, combat bronsitele si astmul.
Se recomanda, folosirea acestei plante pentru tratarea gutei, a epilepsiei, precum si in cicatrizarea ranilor. Totusi, daca va intereseaza sa efectuati tratamente naturiste cu ajutorul acestei plante, trebuie sa tineti cont de faptul ca ea este otravitoare si acestea este necesar a fi executate sub indrumarea unui expert.
O alta denumire a acestei plante este si „dulce-amar” deoarece, in momentul cand este gustata, are un gust amarui, iar apoi acesta se transforma in ceva dulce sub influenta salivei.