In toata lumea, in cadrul unor institute de cercetare se realizeaza studii care au drept scop gasirea unor inlocuitori pentru proteine, obtinuti din plante sau chiar din insecte. De exemplu, lupinul reprezinta o planta care a fost foarte cultivata in bazinul Marii Mediterane, fiind folosita ca si hrana pentru oameni si animale.
Health24.com scrie ca in acest moment in intreaga lume sunt cunoscute mai mult de 150 de tipuri. Cercetatorii din Germania, apreciaza ca aceasta planta, lupinul, corespunde cerintelor pentru a fi folosit destul de mult de persoanele vegetariene, deoarece este bogat in proteine (40%).
Acestea pot fi folosite pentru producerea inlocuitorilor de lactate, dar si a inlocuitorilor de carne. Health24.com mai scrie ca aceasta descoperire apartine expertilor din cadrul Institutului „Fraunhofer” din Freising, Germania.
In urma cercetarii, s-a observat ca semintele provenite de la aceasta planta nu au colesterol, insa prezinta in compozitia lor mai multe proteine si acizi grasi polinesaturati sau asa-numitele „grasimi bune„.
Savantii din Germania mai spun ca au incercat sa caute alternative sanatoase si ieftine la carne, in cadrul studiilor lor. Conform unor estimari ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii – OMS se estimeaza faptul ca in circa 50 de ani necesarul de carne pentru consum al populatiei Globului va creste, iar resursele sunt tot mai limitate.
Prin substitutia carnii cu proteine din surse vegetale, oamenii mananca mai putine grasimi saturate si sunt mai sanatosi!
Peter Eisner, expertul coordonator al cercetarii realizate in Germania spune ca din proteinele provenite din aceasta planta vor putea fi produse branza si inghetata, neexistand riscul intolerantei la substanta denumita lactoza.
Pe de alta parte, trebuie spus ca nutritionistii afirma ca aceasta planta nu prezinta un gust specific, nu contine colesterol si este foarte bogata in acizi grasi polinesaturati. Portalul Health24.com scrie ca s-a observat ca semintele de lupin se pot utiliza la productia unor preparate alimentare, precum sunt carnatii si alte preparate din carne.
Nutritionistii sustin ca rezultatul este dat de realizarea unor carnati gustosi si saraci in grasimi, deci mai sanatosi si mai utili organismului uman.
Specialistii atrag atentia asupra faptului ca prin substitutia carnii cu proteine din surse vegetale, oamenii mananca mai putine grasimi saturate si sunt mai sanatosi, agricultorii vor prospera, iar mediul inconjurator va avea parte de mai multa protectie.