Planta utila pentru afectiuni digestive si pulmonare

Lumanarica sau „Verbascum phlomoides” reprezinta o planta erbacee anuala. Aceasta planta poate creste in zona de campie si dealuri, mai ales prin locuri insorite, uscate, nisipoase si pietroase, pasuni aride, marginea culturilor de porumb si floarea soarelui si prin locuri umede.

De la lumanarica se utilizeaza, in scop medicinal, florile si frunzele. la aceasta planta, in scop medicinal, florile se recolteaza in lunile iulie-septembrie, esalonat pe masura deschiderii florilor, incepand de la baza inflorescentelor spre varf.

Ceai de lumanarica
Ceai de lumanarica

Uscarea este necesar sa se faca cat mai rapid, in ziua recoltarii, pe rame la soare si apoi in incaperi bine aerisite sau artificial Ia 50-60°C, pentru a evita innegrirea. In timpul recoltarii si uscarii se evita contactul cu pielea, ochii si mucoasele nazale, intrucat se pot produce iritatii.

Trebuie spus ca frunzele se recolteaza in lunile mai-septembrie si se usuca la umbra in incaperi bine aerisite sau artificial la 35-40°C. Din punct de vedere al compozitiei chimice, aceasta planta contine saponine, saponozide, mucilagii, taninuri, rezine, fitosteroli, fenoli, carotenoizi, aucubozid, flavonoizi, zaharoza, lipide, ulei eteric dar si saruri minerale.

Aceasta planta este utila si pentru tratarea unor afectiuni ale pielii, cum ar fi dermatite, arsuri, furuncule, abcese sau degeraturi!

Printre calitatile terapeutice ale acestei plante se afla: emoliente, expectorante, antiastmatice, antinevralgice, diuretice, antiinflamatoare, antivirale si antimicrobiene.

Lumanarica pentru uz intern

Pentru uzul intern, aceasta planta se poate folosi pentru afectiuni respiratorii cum ar fi tuse, bronsita acuta si cronica, guturai, gripa, catar bronsic, pneumonie, laringite, traheite, raguseala sau tuberculoza.

Lumanarica – boli ale aparatului digestiv

In plus, lumanarica se poate utiliza pentru boli ale aparatului digestiv: gastroenterite, afectiuni de ficat, diaree, dizenterie, hemoragii, crampe digestive, colici, precum si in cazul unor afectiuni renale si genitale, tulburari de ritm cardiac, palpitatii pe fond de nervozitate.

Lumanarica – afectiuni ale pielii

Ea este utila si pentru tratarea unor afectiuni ale pielii, cum ar fi dermatite, arsuri, furuncule, abcese, degeraturi, panaritiu, intepaturi de insecte, articulatii dureroase sau anumite inflamatii ale gatului.

Infuzie de lumanarica

Se poate face o infuzie din lumanarica din circa 250 de grame de flori uscate la 200 ml de apa clocotita. Va trebui sa lasati vasul acoperit timp de un sfert de ora, se strecoara prin panza deasa si se beau 1-2 ceaiuri caldute pe zi, avand efecte in tratarea tusei, bronsitei, laringitei, traheitei si altor afectiuni ale aparatului respirator. Un astfel de ceai ar trebui sa nu lipseasca din familiile cu bolnavi de plamani.

Lumanarica pentru uz extern

Pentru uzul extern se va face un decoct din 30 g de flori si frunze de lumanarica la 1 litru de apa. Acest amestec se poate fierbe 3 minute, se strecoara si se utilizeaza sub forma de gargarisme, la intervale de 30 minute, cu efecte in raguseala.

Written by 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *