Cat de important este numarul caloriilor pe care le consumati zilnic?

Cei care si-au propus sa mai scada in greutate au tendinta sa opteze pentru diete care contin proportii stricte de grasimi, carbohidrati si proteine, dar nutritionistii sustin ca numarul caloriilor este mai important decat sursa acestora.

Aceste persoane ar fi necesar sa aleaga dieta pe care o considera cel mai usor de urmat si respectat.

Important caloriilor
Important caloriilor

Aceasta este concluzia unei cercetari care a fost realizata de savanti din SUA de la Pennington Biomedical Research Center din Baton Roughe. Studiul lor a fost publicat de American Journal of Clinical Nutrition si citat de Health24.com.

Expertii au aflat in timpul studiului lor ca nu exista diferente in privinta diminuarii de greutate sau reducerea nivelului de grasime corporala intre patru diete cu proportii diferite de grasimi, carbohidrati si proteine. Potrivit specialistilor, cel mai important element pentru scaderea in greutate a fost angajamentul.

„Participantii care au avut cel mai bun angajament au scazut cel mai mult in greutate”, a declarat George Bray, din cadrul Pennington Biomedical Research Center din Baton Roughe, Louisiana.

Mai multe studii efectuate anterior au aratat ca anumite cure de slabit, mai ales cele cu niveluri foarte scazute de carbohidrati, functioneaza mai bine decat altele, au precizat expertii.

Totusi, in acest sens nu a existat insa un consens in randurile oamenilor de stiinta.

Oamenii de stiinta din SUA au repartizat la intamplare in cadrul testelor mai multor sute de persoane supraponderale sau obeze una dintre cele patru diete:

  1. aport mediu de proteine, scazut de grasimi si crescut de carbohidrati;
  2. aport crescut de proteine, scazut de grasimi si crescut de carbohidrati;
  3. aport mediu de proteine, crescut de grasimi si scazut de carbohidrati;
  4. aport crescut de proteine, crescut de grasimi si scazut de carbohidrati.

De asemenea, fiecare dintre aceste cure de slabit a fost conceputa pentru a reduce 750 de calorii pe zi. Dupa ce a trecut o jumatate de an de la demararea acestui studiu, si mai apoi dupa doi ani de la inceperea curelor, cercetatorii au masurat greutatea, masa grasa si masa nongrasa ale participantilor.

S-a constatat ca dupa 6 luni, unele persoane au pierdut peste 4 kilograme de grasime si in jur de 2,5 kilograme de masa nongrasa, dar au reusit sa recupereze o parte din aceasta din urma pana la pragul de doi ani.

Mai mult, unii dintre cei care au luat parte la cercetare au putut sa isi mentina o scadere in greutate de peste 3,6 kilograme dupa doi ani, cu o reducere de peste sapte procente a grasimii abdominale. Totusi, mai multe dintre persoanele care s-au angajat sa participe la teste au renuntat pe parcurs. In plus, o parte dintre dietele celor care au dus curele la bun sfarsit nu au respectat intocmai planul initial.

La inceput, expertii au dorit ca 2 grupuri sa obtina 25 la suta din caloriile necesare din proteine, iar celelalte doua 15% din calorii din proteine. Cu toate acestea, cele patru grupuri au sfarsit prin a obtine 20 de procente din caloriile necesare din proteine dupa doi ani.

Expertii au afirmat ca in cazul in care oamenii sunt mai fericiti cand urmeaza cure cu grasimi putine sau mai fericiti cu cele cu putini carbohidrati, rezultatele arata ca se poate slabi in ambele feluri, iar ambele diete au fost la fel de bune.

Unii dintre participantii au avut unele probleme cu angajamentul, astfel incat acesta poate fi un factor determinant pentru rezultatele obtinute de specialistii americani.

Written by 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *