Cum se manifesta onicoliza, o afectiune a unghiilor tale?

Una dintre afectiunile unghiilor este onicoliza, boala care se poata intalni destul de des. Onicoliza se caracterizeaza printr-o separare spontana a unghiei incepand de la marginea distala libera.

Astfel, unghia ajunge sa fie separata de la partea proximala si se extinde catre marginea libera distala, aceasta forma fiind observata mai ales in psoriazisul unghiilor.

Onicoliza
Onicoliza

Medicii sustin ca onicoliza nu este o boala a matricei unghiei, dar poate sa apara o decolorare subiacenta unghiei ca rezultat al infectiei secundare. In cazul in care este lasata netratata cazurile severe pot determina cicatrizarea patului unghial.

Onicoliza – Cauze frecvente

Expertii spun ca factorii etiologici pot fi exogeni, endogeni, ereditari: Iritantii de contact, trauma si umezeala sunt cauzele cele mai comune pentru onicoliza.

Printre cauzele sistemice se afla mielomul multiplu, amiloidoza, diabetul, hipotiroidismul, ischemia, lupusul, sarcina, sindromul Reiter, artrita psoriazica, sindromul unghiei scoica, sifilisul.

Din punct de vedere al unor cauze dermatologice putem vorbi despre lichen plan, dermatita, hiperhidroza, lichen striat, dermatita atopica, anomalii congenital ale unghiilor. Exista si cativa factori externi care pot influenta aceasta boala a unghiilor: traume mecanica, anumite vopseluri, oje, adezivi pentru unghii, gaz, solventi sau decoloranti

Printre factori microbieni se afla dermatofitozeprecum T. rubrum, ciuperci-candida, bacteria-Pseudomonas, virusuri-herpes simplex.

La aceasta afectiune, tratamentul va viza ingijirea cauzei, dar si eradicarea infectiilor

Pot fi si cauze medicamentoase prin expunere la soare: tetracicline, cloramfenicol, clorpromazina, doxiciclina sau contraceptive orale. Ca si simptome ale acestei afectiuni au fost enumerate cateva de catre experti. De pilda, persoanele de orice varsta pot prezenta onicoliza, desi este vorba despre o afectiune a adultilor.

Anamneza pacentilor indica expunerea unghiilor la diferiti agenti de injurie, asa ca unghiile afectate sunt netede, ferme si fara inflamatie.

Potrivit Care2.com, decolorarea patului unghial se datoreaza infectiei secundare, iar separarea spontana a unghiei incepe de la marginea distala libera si progreseaza proximal.

Se intampla rar ca separarea sa inceapa de la unghia proximala si sa se extinde la marginea libera, mai spun medicii. La aceasta afectiune, medicii sustin ca tratamentul va viza atat ingijirea cauzei, cat si decuparea zonei dezlipite cu scopul de a trata suprainfectiile.

Written by 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *