Riscuri ale purtarii indelungate a lentilelor de contact

Pentru multi oameni lentilele de contact reprezinta modalitatea de a vedea mai bine si mai clar. Cu toat acestea, medicii din Marea Britanie atrag atentia celor care poarta lentile de contact moi din hidrogel: „cine le poarta mai mult de 10-12 ore pe zi si-ar putea pierde vederea.”

Potrivit BBC, primul efect este uscaciunea ochiului, care tradeaza lipsa de oxigenare a corneei.
Specialistii spun ca aceasta incearca sa compenseze, in prima instanta, printr-o ingrosare treptata.
In cazul in care bolnavul nu intra in tratament, pe suprafata corneei se vor forma vase de sange anormale. Acestea arata ca o panza de paianjen intinsa pe albul ochiului.

Lentile de contact
Lentile de contact

Expertii sunt de parere ca astfel vederea scade, insa cel mai mare pericol e dezvoltarea acestei retele pe centrul corneei. Pentru ca fenomenul se asociaza si cu infectii, poate aparea orbirea.

Potrivit medicilor britanici, ochii vor fi acoperiti cu vase de sange, iar acest lucru opacizeaza corneea si, in cazuri rare, pot ameninta vederea.

Oftalmologii din Marea Britanie sunt alarmati deoarece in majoritatea cazurilor pacientii care risca sa-si piarda lumina ochilor sunt tineri care lucreaza zilnic peste 12 ore si care ajung in final sa poarte lentilele chiar si 18 ore din 24.

Lentilele zilnice sunt mai igienice deoarece se poarta o zi si nu au nevoie de o solutie de intretinere!

Ca sa se poata evita aceasta problema respectati cu strictete instructiunile de folosire si lasati ochii sa respire.

Expertii mai spun ca in cazul in care un tanar care poarta lentile nu vine la control, nu stie ca are aceasta problema. Daca pacientul vine cand este prea tarziu, atunci medicii nu il pot ajuta prea mult, sustin expertii.

Daca boala e depistata la timp, refacerea ochiului dureaza in medie 6 luni: 3 de tratament si alte 3 de pauza. Lentilele de contact au dezavantajul ca au nevoie de respectarea unor reguli stricte de igiena si este nevoie de un orar de purtare adaptat la fiecare pacient.

In plus, inlocuirea periodica a lentilelor si procurarea solutiilor trebuie facuta la timp, mult mai des decât schimbarea ochelarilor de vedere.

Lentilele lunare sunt cele mai folosite, iar in functie de materialul din care sunt realizate pot fi purtate 30 de zile fara sa fie scoase seara, sau se vor purta maxim 14 ore zilnic timp de o luna. Pot fi sferice, torice, progresive, colorate.

Cele saptamanale se pot purta circa 7 zile fara sa fie necesara scoaterea sau 2 saptamani daca se scot in fiecare seara. Timpul de utilizare fiind mai scurt, sunt mai sanatoase pentru ochi.

Cele zilnice sunt mai igienice lentile, deoarece se poarta o zi, apoi se arunca, asa ca acestea nu au nevoie de o solutie de intretinere.

Written by 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *