Cat de mult ar trebui sa ne temem de alimentele care au expirat?

Exista alimente care pot sa fie consumate si dupa ce le trece termenul de valabilitate. De, exemplu, conservele de orice fel expira cam la un an sau doi de la data fabricatiei, dar termenul inscriptionat pe eticheta este relativ.

Potrivit Health24.com, sterilizarea sub presiune la temperaturi de peste 117 grade celsius ucide microorganismele, asa incat mancarea poate rezista circa trei ani de zile. Daca veti observa insa ca aceste conserve incep sa se umfle, e semn ca au acumulat gaz si trebuie aruncate.

Alimente expirate riscuri
Alimente expirate riscuri

In plus, este lejer de verificat starea borcanelor cu gem. In acest sens, capacul complet flat si care se deschide greu reprezinta cel mai bun indicator ca alimentele sunt inca comestibile. Totusi, exista cazuri in care apare o pojghita albicioasa deasupra, dar asta nu inseamna ca toata mancarea e periclitata.

Potrivit nutritionistilor din Marea Britanie, multe alimente uscate ca orezul, pastele sau fasolea boabe sunt in pericol de a face molii, dar nici acestea nu au o data de expirare batuta in cuie. In timp, se observa o deteriorare a calitatii, cum ar fi gust amarui dupa preparare.

Chiar si cand se manifesta pericolul umezirii zaharului, acesta nu este daunator sanatatii!

Mai exista si alte produse care au capacitatea de a supravietui dupa expirare prin inghet la -18 grade celsius: carnea, maioneza sau albusurile de ou. Expertii apreciaza ca nu exista niciun pericol nici in cazul in care se intampla sa consumati produse care expira in aceeasi zi.

Producatorii de alimente sunt obligati sa afiseze un termen de valabilitare anterior celui in care produsul expira in realitate. Se ia o marja de eroare. Conform specialistilor, nu este niciun pericol pentru cei care consuma un produs cu o zi sau chiar doua inainte ca acesta sa expire, conform etichetei, sau chiar in ziua in care se termina termenul de valabilitate.

Posibile riscuri

Nutritionistii avertizeaza asupra faptului ca exista cateva riscuri la care se expune o persoana in cazul in care va consuma un aliment desfacut dupa mai mult de 24 de ore.

De pilda, este necesar ca conservele sa fie desfacute si consumate in maximum 24 de ore, existand riscul contaminarii continutului si se poate ajun ge la indigestii si diaree.

Pentru alimentele expirate, se poate ajunge de la toxiinfectii alimentare pana la internare, mai spun medicii. De asemenea, alimentele care prezinta pe ambalajul lor „A nu se consuma de preferinta dupa data de…” nu fac parte din grupa de perisabilitate ridicata si termenul de garantie nu este atat de strict.

De pilda, despre zahar, expertii in nutritie sustin ca acesta nu are un termen de valabilitate strict reglementat. Daca este depozitat in conditii optime, adica o umiditate cel mult 70% si este ambalat in conditii igienice, acest produs va putea fi consumat fara probleme si dupa multi ani de la producere. Chiar si cand se manifesta pericolul umezirii zaharului, acesta nu este daunator sanatatii.

Pe de alta parte, trebuie sa stiti ca multe firme din domeniul alimentar care respecta standardele de calitate anunta un termen de garantie mai mic decat cel care este in realitate, iar un produs care expira in ziua cumpararii nu prezinta niciun risc.

Written by 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *