4 ponturi despre cum sa iubesti pe cineva in depresie

Adesea oamenii nu doresc sa vorbeasca despre depresie. Este unul dintre acele subiecte taboo, ceea ce este o tragedie, deoarece aproape 10% dintre americani sufera de depresie la un moment dat al vietii lor iar 4% vor indura o depresie majora. De ce nu vorbim despre depresie? Eu cred ca nu o facem pentru ca nu stim cum sa ii ajutam pe cei de care ne pasa.

Sfaturi depresie
Sfaturi depresie

Ce-i spui si cum il ajuti pe cineva care este in depresie? Ce faci atunci cand ti-e teama ca depresia persoanei iubite ar putea fi suicidara? Exista mai multe moduri prin care poti fi de folos.

Iata cateva dintre ele…

Asculta

Adesea cei care sufera de depresie au nevoie sa vorbeasca despre ceea ce simt cu o persoana alta decat psihoterapeutul lor. Ascultati prietenul fara sa incerci sa „rezolvi” ceva.

Invita la plimbare

Mersul ajuta la modificarea chimiei interne a creierului celor care sunt deprimati insa ultimul lucru pe care prietenul tau deprimat ar vrea sa il faca este sa se dea jos din pat. Incuraja-l sa iasa la o plimbare cu tine. Chiar daca mai lent, iesirea din casa si o plimbare usoara & scurta poate sa ii imbunatateasca starea de spirit, fie si doar pentru o perioada scurta. Nu te astepta ca aceasta sa fie un “exercitiu”. Mai degraba, gandeste-o pur si simplu ca pe un sculat din pat insotit apoi de nitica miscare pe afara.

Fii dispus sa vorbesti despre orice

Toate subiectele ar trebui sa fie deschise discutiei. Daca te simti inconfortabil in privinta unor subiecte de conversatie despre care stii ca sunt la baza depresiei persoanei iubite reconsidera-ti propriile tale motive si nevoi legate de dorinta de-ati ajuta prietenul.

Nu te panica

Uneori persoana iubita poate spune unele lucruri care sa te tulbure. Intr-un anume moment al depresie sale aceasta poate lua in considerare sinuciderea,. Nu te panica, indiferent ce ti-ar spune. Faptul ca persoana iubita iti impartaseste lucrurile dificile inseamna ca are incredere in tine. Indreapt-o spre un profesionist care o poate ajuta sa rezolve aceste probleme.

Nu este intotdeauna usor sa iubesti o persoana deprimata dar cu sprijinul si grija ta vor fi mereu pretuite si apreciate de catre cei pe care ii iubesti.

Sursa: Constance Scharff Ph.D.,” Ending Addiction for Good”

Written by 

One thought on “4 ponturi despre cum sa iubesti pe cineva in depresie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *