Ce se intampla cu corpul tau daca mananci alimente prajite?

Multora dintre noi ne place sa mancam friptura sau diferite prajeli, care nu fac bine deloc corpului. Expertii sunt de parere ca alimentele arse sunt cancerigene.

Specialistii citati de Care2.com atrag atentia asupra faptului ca toate alimentele arse prin gatire creeaza aminoacizi heterociclici aromati, substante carcinogene. Acestia sustin ca si painea prajita excesiv este periculoasa. In cazul acesteia se formeaza acrilamida, aceasta fiind o substanta puternic oxidanta, mutagena si neurotoxica.

Prajelile
Prajelile

Ea este rezultata din degradarea amidonului sau ale altor poliglucide, asa cum este glicogenul din carne, oua, la temperaturi inalte, respectiv peste 120ºC. In urma unor teste realizate in laboratorul Univeristatii din Shanghai, China, s-a observat ca acrilamida se formeaza in crusta cartofilor prajiti, in chipsuri, snacksuri, rantasuri, in coaja panificabilelor si chiar in carne, mai ales in cea pregatita tip pane.

Expertii chinezi sustin ca, cu cat temperatura de procesare este mai inalta si cu cat expunerea la aceasta temperatura a alimentului este mai lunga, cu atat se genereaza mai multa acrilamida.

Nutritionistii vorbesc despre faptul ca painea proaspata prajita este mai bogata in acrilamida decat painea uscata prajita, deoarece in cel de-al doilea caz, o buna parte din amidon s-a inactivat.

Carbonizarea alimentelor presupune aparitia unor produsi toxici, precum acrilamida, nitrozamine sau hidrocarburi!

Trebuie sa stiti ca pericolul ramane prezent si in cazul in care vei indeparta partea arsa si vei manca restul.

Carbonizarea alimentelor presupune aparitia unor produsi toxici, precum acrilamida, nitrozamine, hidrocarburi, care nu pot fi metabolizati complet si sunt toxici pentru ficat si pancreas, explica expertii in nutritie din China.

Ei spun ca acestea se manifesta indiferent de tipul de aliment: carne, legume, oua, cascaval, chiar daca au fost preparate prin prajire, la cuptor sau la gratar. In plus, pericolul nu dispare daca indepartam partea arsa din aliment si consumam restul. Trebuie spus ca multe substante toxice raman si in restul alimentelor pentru ca se intrepatrund, mai spun specialistii in nutritie.

Despre cartofii prajiti, de pilda, expertii spun ca daca acestia ar fi preparati corect si ar aparea pe masa la intervale mai aerisite, n-ar mai reprezenta un pericol pentru sanatate. Trebuie spus ca acestia pot eroda sanatatea deoarece reprezinta un aliment acidifiant, contin foarte multe calorii, iar procesul de prajire formeaza acrilamida, o substanta cancerigena.

In plus, grasimile folosite la prajire se afuma şi genereaza o substanta numita acroleina, aceasta fiind tot un precursor al acrilamidei.

Cartofii prajiti acidifiaza mediul intern, iar frecventa cu care sunt consumati şi asocierile cu alte alimente acidifiante sunt indicii incontestabile care ne fac probleme in privinta acidifierii tesuturilor interne.

Written by 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *