O tumora cerebrala reprezinta semnul unei afectiuni care aduce multe probleme corpului uman. Medicii sunt de parere ca daca vorbim despre gradul tumorii, acesta face referinta la cat de modificate sunt celulele tumorale la examenul microscopic si la cat de rapid se poate mari formatiunea tumorala si raspandi celulele canceroase.
Medicul anatomopatolog determina gradul tumorii cu ajutorul tesutului recoltat prin biopsie.
Tumora cerebrala – Stadii
Exista un sistem de gradare care poate fi folosit pentru tumorile cerebrale ale adultului. De pilda tumorile de gradul I sunt cele in care formatiunea tumorala se mareste incet, celulele tumorale seamana cu celulele normale si rar se raspandesc in tesuturile din jur. Exista posibilitatea extirparii intregii tumori prin operatie, spun specialistii.
In ceea ce priveste gradul II, trebuie sa stiti ca formatiunea tumorala se mareste incet, dar se poate raspandi in tesutul din jur si se poate transforma intr-o tumora de grad mai mare. La gradul al 3-lea, expertii spun ca formatiunea tumorala se majoreaza rapid si exista posibilitatea sa se raspandeasca in tesutul din jur si celulele tumorale arata foarte diferit de celulele normale.
Pentru gradul IV, tumora creste foarte rapid, celulele tumorale arata foarte diferit de celulele normale si este dificil ca boala sa fie tratata cu succes.
Tumora cerebrala – Simptome
Specialistii sustin ca sansele de recuperare dar si alternativele de tratament depind de tipul, gradul si localizarea tumorii, de posibilitatea de a fi ramas celule canceroase restante dupa operatie sau ca ele sa se fi raspandit in alte parti ale corpului.
Printre simptomele care se pot constata de catre un medic specialist in urma unui consult se afla persistanta cefaleei sau a durerilor de cap, frecventa mare a acestora, o senzatie de voma, lipsa poftei de mancare, dar si modificari de dispozitie si de personalitate.
In plus, se vor observa la pacient, anumite modificari in abilitatea de a gandi si invata, precum si prezenta unor convulsii. Este important sa stiti ca aceste simptome pot fi determinate de alte afectiuni. Nu este necesar sa banuiti o tumora pe creier doar pentru faptul ca aveti unul sau mai multe dintre simptomele de mai sus. In aceasta situatie este recomandat sa discutati cu un medic.
Tumora cerebrala -Diagnostic
Ca sa se poata diagnostica o tumora pe creier, medicul va va pune intrebari legate de simptome si de istoricul medical al familiei. Apoi va urma un examen fizic, inclusiv un examen neurologic.
In situatia in care exista suspiciuni in legatura cu un diagnostic pozitiv, se pot face investigatii suplimentare, precum o tomografie computerizata sau un RMN pentru a vedea imagini detaliate ale creierului.
Expertii sustin ca se mai poate realiza o angiografie cerebrala pentru a identifica semnele unei tumori sau ale unor anormalitati ale vaselor de sange.
In plus, se mai poate face o biopsie pentru a stabili daca tumora este sau nu canceroasa. Aceasta consta in prelevarea unei portiuni de tesut din creier, dupa care va fi trimisa la laborator pentru testare.