Codul genetic al cancerului de prostata

Cancerul de prostata reprezinta una dintre cele mai grave afectiuni actuale, care face probleme multor reprezentanti ai sexului puternic din toata lumea. Savantii din cadrul Harvard Medical School au decodat secretele genetice ale tumorilor de prostata, forma de cancer cea mai des intalnita la barbati.

Oamenii de stiinta afirma ca aceasta descoperire ar putea genera dezvoltarea unui tratament pentru aceasta maladie grava, care de cele mai multe ori este letala. Trebuie spus ca pacientii pot sa primeasca propria lor schema de mutatii, adica o cartografiere a mutatiilor exacte care stau la baza bolii si sa primeasca prescriptii precise.

Cancer de prostata - preventie
Cancer de prostata - preventie

Savantii sau resusit sa decodeze ADN-ul tumorilor maligne la prostata gasite la sapte pacienti, prin compararea secvenţelor genetice cu cele din tesutul sanatos, pentru a identifica defectele care provoaca aceasta maladie.

Acestia sustin ca fiecare tumoare a continut pana la 5.900 de defecte in ADN, si, cu toate ca acest numar pare impresionant, este cu mult mai mic decat in cazul cancerului pulmonar sau de piele.

Potrivit datelor publicate de Health.com, medicamentele care vizeaza unele dintre aceste gene sunt deja in curs de dezvoltare si ar putea oferi o noua sansa pentru bolnavii de cancer de prostata. Expertii din SUA au anuntat ca acest genom complet ne arata dovezi despre gene noi ale cancerului de prostata, care probabil ar fi ramas nedescoperite.

In momentul actual, cand anumiti bolnavi sunt diagnosticati cu cancer de prostata, medicilor le este foarte dificil sa determine daca boala va avansa rapid si daca necesita un tratament agresiv, sau daca este vorba de o tumoare care are o crestere latenta.

Toate acestea necesita o alta abordare, fapt pentru care cei mai multi barbati sunt supusi unor interventii chirurgicale si radioterapie inutile. Aceasta cercetare a aparut in revista Nature si reprezinta primul studiu de acest gen care dezvaluie planul genetic complet al cancerului de prostata.

Evitarea simptomelor cancerului de prostata

Potrivit specialistilor, pentru a fi evitate simptomele cancerului de prostata, trebuie sa tineti sub control alimentatia si sa faceti cat mai mult sport. De pilda, societatea Americana de Oncologie recomanda sa limitati consumul de alimente bogate in grasimi animale si mariti consumul de vegetale.

Este indicat sa mancati cel putin 5 portii de fructe si legume pe zi. Rosiile, strugurii si pepenii verzi sunt bogati in licopene, antioxidanti ce contribuie la prevenirea deteriorarii ADN-ului si la scaderea riscului aparitiei cancerului de prostata.

Trebuie sa mancat cat mai des legume si cereale, iar unii experti sustin ca aceasta afectiune poate sa fie stagnata de anumite plante medicinale. Chiar daca nu aveti simptome, este recomandat sa va faceti un control anual. Potrivit Health.com, medicii sustin ca tinerea sub observatie a cancerului de prostata poate salva viata bolnavului.

Totusi, trebuie sa tineti cont de faptul ca cele mai mari sanse ca tratamentul sa-si faca efectul exista cand cancerul este detectat din timp. Societatea Americana de Oncologie recomanda barbatilor trecuti de 50 de ani sa efectueze in fiecare an un examen medical.

Written by 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *