Suplimentele de calciu cresc riscul de atac de cord

Calciul reprezinta un element foarte important pentru buna functionarea a corpului uman si pentru mentinerea starii de sanatate optime. Unii medici sustin ca in cazul efectuarii unui tratament cu suplimente alimentare de calciu pentru a preveni diminuarea masei osoase se poate majora riscul atacurilor de cord la femei.

Totusi, parerile sunt impartite, deoarece unele cercetari contrazic aceasta concluzie a specialistilor.

Suplimentele cu calciu
Suplimentele cu calciu

De pilda, un studiu realizat in SUA a ajuns la aceasta concluzie dupa ce oamenii de stiinta americani au monitorizat peste 24.000 de persoane care aveau varsta cuprinsa intre 35 si 64 de ani. Potrivit Health.com, expertii au observat ca circa 8,6 din 10 dintre femeile care au luat calciu au prezentat un risc de atac de cord de doua ori mai mare fata de cele care nu luau suplimente de minerale.

De asemenea, alte cercetari citate de Institutul National de Sanatate din SUA au aratat faptul ca suplimentele de calciu au si alte efecte secundare, iar printre acestea se afla balonarea si formarea pietrelor la rinichi. Ca urmare a acestor rezultate, oamenii de stiinta recomanda asigurarea cantitatii necesare de calciu prin intermediul alimentelor prezente in dieta zilnica.

Potrivit sursei citate, deoarece dozele mici din alimentatie se absorb mai bine pe parcursul zilei, pacientilor li se recomanda ca, in cazurile in care dieta nu este suficienta, sa ia suplimente din aceste pastile, insa numai la solicitarea medicului curant.

Mai mult, medicii fac o recomandare speciala pentru femeile intre 51 si 70 de ani, acestea fiind cele care au risc de aparitie a osteoporozei. Aceste femei trebuie sa consume intre 1.000 si 1.200 de miligrame de calciu pe zi. Printre alimentele bogate in calciu se afla tofu, smochinele, sardinele, nautul si boabele de mei.

Expertii au opinii contradictorii in acest caz!

Prin alte cercetari, expertii au vrut sa observe daca nu cumva dozele moderate de calciu le ofera oamenilor si anumite beneficii din punct de vedere al sanatatii.

Astfel, un studiu realizat pe 9.033 canadieni arata faptul ca femeile care iau suplimente de calciu au un risc mai scazut al mortalitatii. Totusi, cercetatorii nu au descoperit nicio dovada care sa ateste ca acest supliment ar avea vreun efect si asupra longevitatii barbatilor.

Studiul a indicat ca un consum zilnic de suplimente de calciu este asociat cu un risc mai scazut al mortalitatii in randul femeilor. Potrivit medicilor, avantajele s-au observat in randul femeilor care luau doze de pana la 1.000mg pe zi, indiferent daca suplimentele contineau sau nu vitamina D.

Aceleasi beneficii s-au constatat si in momentul cand sursa de calciu erau alimentele atat cele lactate cat si non-lactate, au explicat coordonatorii cercetarii.

Written by 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *