Drobita reprezinta o planta care creste in Romania si care are frunzele ascutite la varf. Florile sale sunt de culoare galbena, iar fructul este o pastaie care contine seminte mici, sferice.
Pentru scopuri medicinale se foloseste de la aceasta planta partea sa aeriana inflorita. Planta aceasta infloreste la inceputul verii, in luna iunie. In vechime se utiliza pentru scopuri alimentare pastaia acestei plante.
Ce contine drobita
Drobita contine o multime de substante printre care se afla ulei volatil, alcaloizi, mucilagii, tanin, lectine, flavone, substante amare si minerale. Planta este recomandata de fitoterapeuti deoarece are un efect laxativ, cardiotonic, vasoconstrictor, sudorific, antiemetic, diuretic, precum si depurativ.
Drobita – infuzie si decoct
Pentru uzul intern, aceasta planta se poate folosi in scopul tratarii unor afectiuni hepatice, anorexie, afectiuni renale, edeme, constipatie, boli reumatice, guta, afectiuni ale splinei, colici abdominali, varsaturi sau greata.
Planta denumita drobita se poate utiliza sub forma de infuzie si decoct de 3 ori pe zi, inainte de mesele principale. In cazul uzului extern, drobita se foloseste pentru tratarea unor boli reumatice sub forma de cataplasma.