Cum sa scapi de depresie

Depresia la nivel mondial

Este important sa stii ca sute de milioane de oameni din intreaga lume sunt afectati de tulburarile mintale, de comportament, neurologice si utilizarea substantelor. De exemplu, estimarile facute de OMS in 2002 au aratat ca, la nivel global, 154 milioane de oameni sufera de depresie si ca prognozele vorbesc de cresteri semnificative. Crezi ca de atunci numarul a scazut sau a crescut?

Sunt multe alte tulburari ce afecteaza sistemul nervos sau produc complicatii neurologice. Un studiu de caz al OMS arata ca, la nivel mondial, aproximativ 877.000 de oameni pe an se sinucid. Unu din patru pacienti care viziteaza serviciile de sanatate are cel putin o tulburare mintala, neurologica sau comportamentala, dar cele mai multe dintre aceste tulburari nu sunt diagnosticate si tratate. Bolile mintale afecteaza si sunt afectate de unele boli cronice, cum ar fi cancerul, bolile cardiovasculare si de inima, diabet, HIV/SIDA. Nevindecate, acestea duc la un comportament nesanatos, la nerespectarea prescriptiilor regimurilor medicale, la slabirea imunitatii si la prognoze slabe.

Cum scap de depresie
Cum scap de depresie

Dar sanatatea mintala este determinata si de factorii socio-economici si de mediu. Cea mai evidenta proba este asociata cu indicatorii saraciei, inclusiv nivelurile scazute de educatie, si, în unele studii – cu conditii precare de trai si venituri mici. Riscuri recunoscute pentru sanatatea mintală sunt conditiile slabe si nesigure socio-economice pentru oameni si comunităti. Ti se pare ceva cunoscut? Cum criza economica din ultimii ani si-a pus amprenta pe tot si toate, de la joburi si venituri, posibilitati de actiune si divertisment, viata de familie si relatii interumane, concluzia nu poate fi decat ca toata omenirea este in vizor. Nu esti singur.

Cum scap de depresie – Scutul tau invizibil

E un atribut uman al carui nume nu e prea folosit – rezilienta. Rezilienta este o adaptare psihologica pozitiva in fata unui factor stresor semnificativ ce afecteaza dezvoltarea si chiar supravietuirea. Se refera la toate aspectele care ne ajuta sa supravietuim adversitătilor, traumelor, tragediilor, ameninţărilor sau altor stresori si sa ne continuam viaţa cu un sentiment de control, competenţă si abilitate. Este capacitatea de a putea depasi traumatismele psihice şi ranile emotionale cele mai grave – boală, divort, doliu, viol, tortura, atentat, deportare sau razboi.

Cercetarile indică faptul că rezilienta este mai mult decât simpla adaptare la conditiile adverse sau simpla supravietuire. O persoană nu demonstrează rezilientă în ciuda conditilor adverse, ci tocmai datorită acestora. Experienţa stresului extrem poate ajuta persoana să descopere puncte forte de care nu era constienta, sa realizeze lucruri de care nu se credea capabila. E adevarat si pentru tine.

Este un scut invizibil care se poate activa in fiecare fiinta umana, inclusiv in tine. Poate nu stii ca il posezi insa, este in tine, gata de a fi activat. O veste buna este ca se perfectioneaza singur pe masura ce il folosesti. Este ceea ce, in conditii de suferinta extrema, te poate trece podul de la stadiul de supravietuire la cel de adevarat Phoenix uman. Pentru ca nu este un simplu scut defensiv, este inzestrat cu capacitatea de a folosi arme si unelte.

Armele si uneltele tale

O alta veste buna. Sunt multe, diverse iar in combinatie holistica sunt extrem de puternice. Tehnici de nutritie sanatoasa, terapii complementare si antrenament pentru trup. Tehnici de relaxare, management al emotiilor, consiliere si psihoterapie pentru minte. Tehnici si practici sau activitati spirituale pentru suflet. Aparent, fiecare reprezinta o cale aparte, o abordare specifica pentru una dintre cele trei componente. Vestea buna este ca de oricare fir vei apuca ghemul vindecarii si bunastarii tale holistice, acesta te va conduce spre vindecarea si intarirea intregului fiintei tale.

Written by 

2 thoughts on “Cum sa scapi de depresie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *