Cuprins articol:
In general, oamenii cu probleme de greutate pun prea mare accent pe ceea ce mananca si neglijeaza alte lucruri la fel de importante: cum mancam si, mai ales, la ce ore sa mancam.
Pentru felul cum mancam rezolvarea este simpla si anume sa mestecam incet. Timpul petrecut la o masa trebuie sa fie de minimum 15-20 minute.
In cazul orelor la care trebuie sa mancam, lucrurile se complica putin deoarece mancatul la orele corespunzatoare mentine metabolismul la un nivel optim pentru o buna functionare.
Un program inexact al orelor la care se servesc mesele poate duce la grave probleme de sanatatea in timp. Un procent foarte mare din persoanele cu probleme de greutate sau diferite afectiuni ale pancreasului servesc mesele in mod gresit. Unele dintre acestea ori nu au 3 mese principale pe zi, ori sar peste cate o masa din diferite motive, ori urmeaza o dieta gresita.
Structura corecta a programului de alimentatie zilnic
Programul corect recomandat de catre medicii specialisti contine 3 mese principale (mic dejun, pranz si cina) si maxim 2 gustari cuprinse intre acestea (prima intre micul dejun si pranz si cealalta intre pranz si cina, prima nefiind atat de importanta ca a doua). In unele cazuri speciale, la recomandarea unui specialist se pot servi 4 mese principale mai mici decat in mod normal fara nici o gustare, dar repet: numai la recomandarea unui nutritionist.
Micul dejun la ora 8:00
Se spune ca este si cea mai importanta masa a zilei, asa si este deoarece aceasta va energizeaza pentru toata ziua. Se aprovizioneaza nivelul de zahar din sanse astfel incat sa aveti energie pentru toata activitatea zilei curente.
Gustarea de la ora 10:00
Aceasta gustare este optionala si se poate sari peste ea, daca doriti. In nici un caz aceasta masa nu trebuie sa fie mai consistenta decat micul dejun sau pranzul.
Pranz ora 12:00
Principala regula este sa fie servit undeva la 3-4 ore de la micul dejun, aceasta masa te va energiza pentru dupa amiaza si astfel energia de dupa amiaza este influentata direct de catre aceasta. Pranzul trebuie sa contina o alimentatie echilibrata alcatuita din carbohidrati complecsi, grasimi bune (neprocesate) si fibre.
Gustarea de la ora 15:00
Aceasta gustare este mai prioritara decat prima gustare a zilei de la ora 10, gustarea aceasta trebuie sa fie foarte putin consistenta avand rolul doar sa potoleasca foamea (ideal un fruct).
Cina ora 18:00
Cina trebuie sa fie servita la 2-3 ore dupa gustarea de pranz, fiind o masa bogata in proteine, carbohidrati complecsi si grasimi bune. Aceasta are un rol important deoarece pregateste organismul pentru un somn linistitor. Se permite consumul de carne slaba si se recomanda consumul de legume proaspete si legume.
Alte reguli in dieta
Alte reguli despre cum si cand sa mananci astfel incat sa nu te ingrasi:
- trebuie sa servesti micul dejunul la o ora dupa ce te-ai trezit
- este strict interzis consumul de cafea pe stomacul gol
- in principiu mesele trebuiesc urmate la interval de 3-4 ore distanta una de cealalta
- cina trebuie servita cu 3 ore inainte de culcare
- nu face exercitii fizice pe stomacul gol
- dupa o sedinta de fitness consuma alimente bogate in carbohidrati