Legatura dintre consumul de carbohidrati si diabet

Carbohidratii reprezinta substante foarte importante pentru corpul uman. Potrivit expertilor in nutritie, carbohidratii trebuie sa reprezinte cam 50% din cantitatea totala de calorii ingerata pe perioada unei zile si ar trebui sa se gaseasca in produse precum painea, cerealele, laptele, fructele si vegetalele.

Este bine sa-ti imparti alimentele, zilnic, in urmatorul fel, potrivit BBC 45-65% carbohidrati, adica sa vizezi circa 2-4 portii de fructe si 3-5 portii de vegetale pe zi.

Carbohidratii si diabetul
Carbohidratii si diabetul

Este bine sa ai parte zilnic de alimente care sa iti aduca 25-40% grasimi: cele mononesaturate sunt cele bune pentru sanatate, acestea gasindu-se in produse precum uleiul de masline si de rapita.

Ele ajuta la cresterea colesterolului bun, atat timp cat ai grija sa eviti grasimile polinesaturate si cele saturate. Acestea se gasesc in general in carnea grasa, in podusele lactate nedegresate, in uleiuri hidrogenate si in multe alimente procesate sau prajite.

De asemenea, cam 15-20% din alimente trebuie sa iti ofere organismului proteine. Specialistii sunt de parere ca trebuie sa ai grija la tipul de carbohidrati pe care il alegi, caci unii sunt buni, pe cand altii sunt nocivi.

Este bine sa ii elimini pe cei rafinati, unii carbohidrati sunt digerati usor, precum zaharul, painea alba, orezul alb si majoritatea pastelor. In cazul masa ta este plina de asemenea alimente, exista un risc foarte mare sa ti se ridice considerabil nivelul zaharului din sange dupa ce mananci, iar acesta nu este deloc bine, caci el trebuie sa fie constant.

Aveti grija la bauturile racoritoare

Este recomandat sa incluzi cereale integrale in dieta zilnica mai ales ca acestea sunt digerate mai lent si fibrele pe care le contin sunt bune pentru corpul uman. Este bine sa eliminiati zaharul de la mesele zilnice deoarece studiile recente leaga zaharul de probleme cu insulina, prediabet sau chiar diabet.

Potrivit nutritionistilor, zaharul adaugat in diverse produse cumparate, care nu face parte integranta din anumite fructe si vegetale, ar trebui eliminat cu desavarsire.

De aceea, trebuie sa aveti grija in special la bauturile racoritoare, caci acestea sunt foarte periculoase din acest punct de vedere. Potrivit Health.com, sucul de fructe este mai putin sanatos decat fructele in sine, pentru ca nu mai are fibrele initiale.

Este bine sa nu tii diete cu putini carbohidrati mai mult de un an: acestia sunt importanti pentru nutritie, oferind vitamine si alimentand repede corpul cu energie, asa ca in cazul in care urmezi o dieta care ii exclude, nu o tine mai mult decat un an.

Specialistii sunt de parere ca este periculos sa iti privezi corpul de un element important pe o perioada mare de timp.

Trebuie spus ca in mod normal, ar trebui sa consumi in jur de 130 de grame de carbohidrati pe zi si sa iti faci teste in mod repetat sa vezi daca totul functioneaza cum trebuie.

Written by 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *