Oamenii de stiinta din SUA au descoperit o proteina care are rolul de a declansa sinteza anticorpilor care lupta pentru stoparea parazitilor care produc malaria. Expertii americani sustin ca reactia imunitara ar putea permite dezvoltarea unui vaccin care sa ofere protectie corpului uman impotriva acestei maladii grave.
Malaria cauzeaza mai mult de 600.000 de victime anual, mai ales in regiuni din Africa subsahariana.
Conform Health.com, acest antigen, denumit „PfSEA-1”, a fost asociat cu o diminuare a parazitilor la copiii si adultii din mai multe regiuni ale Africii, mai ales din zona desertului Sahara.
Specialistii mai sunt de parere ca acesti antigeni pot sa blocheze parazitii transmisi de femelele de tantari in interiorul globulelor rosii. Urmarea este aceea ca parazitii nu se mai inmultesc, spun specialistii din SUA.
Cobaii care au fost expusi in cadrul testelor la aceasta proteina au avut parte de o diminuare a concentratiei de paraziti din sange.
Vaccin contra malariei – Ce spun experimentele?
Expertii ne anunta ca descoperirea acestei proteine ar putea fi foarte importanta pentru moleculele utilizate acum in vaccinurile experimentale contra malariei. Oamenii care traiesc in zonele din Africa unde malaria este endemica dezvolta reactii imunitare protectoare in mod natural, iar acestea pot sa limiteze concentratiile de paraziti din sange.
Specialistii mai spun ca acest aspect poate sa limiteze riscul de declansare a febrei ridicate si a altor simptome severe. Oamenii de stiinta au analizat mai multe esantioane de plasma sanguina de la circa 140 de barbati cu varste intre 12 si 35 de ani din Kenya.
Savantii au aflat ca cei care prezentau urme detectabile din acest anticorp aveau concentratii ale parazitilor cu 50% mai mici decat persoanele fara PfSEA-1.