Cuprins articol:
Diabetul este o afectiune care poate sa determine si riscul unor alte probleme de sanatate. Cei care sufera de diabet zaharat de tip 2 au o rata mai mare de deces decat cei care nu sufera de aceasta boala, indiferent de varsta, sex sau prezenta altor conditii.
De exemplu, afectiunile de tip cardiac si accidentele vasculare cerebrale reprezinta cele mai importante cauze de deces intalnite la cei diagnosticati cu diabet zaharat de tip 2.
Expertii sunt de parere ca in cazul afectiunilor cardiovasculare si ale venelor, diabetul poate sa majoreze riscul declansarii a diverse probleme cardiovasculare, infarct miocardic, accident vascular cerebral sau sa determine ingustarea arterelor si hipertensiune arteriala.
Diabetul si depresia
In plus, diabetul creste destul de mult riscul de a intra in depresie, afectiune care, la randul sau, amplifica aparitia hiperglicemiei si a altor consecinte negative ale diabetului zaharat.
Medicii mai spun ca diabetul poate afecta vasele de sange de la nivelul retinei si poate sa cauzeze afectiuni oculare, care ar putea chiar sa duca la orbire.
Diabetul creste si probabilitatea declansarii altor boli grave de vedere, cum ar fi cataracta si glaucomul.
Diabetul zaharat poate creste riscul unor complicatii le nivelul membrelor inferioare
De asemenea, trebuie spus ca excesul de zahar din corpul uman poate contribui la aparitia ranilor pe peretii vaselor capilare, care hranesc nervii, mai ales pe cei ai picioarelor.
Diabetul poate majora riscul producerii a diverse tipuri de complicatii la nivelul picioarelor, afectiune care este denumita de catre medici neuropatie. In cazul in care nu sunt tratate, taieturile se pot transforma in infectii grave ale picioarelor.
Probleme ale pielii cauzate de diabet
Diabetul poate determina un mediu propice pentru dezvoltarea problemelor pielii, inclusiv pentru infectii bacteriene si fungice.
Medicii mai spun ca cei care sufera de diabet zaharat se confrunta cu un risc major de a contacta gripa si a manifesta complicatiile acesteia, inclusiv pneumonie. Motivul ar fi acela ca afectiunea aceasta poate neutraliza efectele protective ale proteinelor de pe suprafata plamanilor.