Expertii in domeniul dermatologic din Marea Britanie au descoperit ca oamenii care consuma fructe si legume bogate in pigmenti, cum ar fi afinele si dovleacul, au sanse mult mai mari sa isi protejeze pielea mai bine de atacul nociv al razelor ultraviolete.
Conform specialistilor, bariera naturala, care mareste nivelul de protectie impotriva luminii UV, are calitati similare unei creme cu SPF 10 sau 20.
Astfel, alimentele care protejeaza impotriva razelor UV reprezinta cea mai eficienta metoda pentru o piele sanatoasa in toate zonele corpului, ne anunta nutritionistul englez Sam Christie.
Acesta spune ca pigmentii din fructe si legume sunt depozitati in piele, iar lumina UV este usor disipata de catre moleculele din alimente.
In acest mod, sunt suprimate efectele nedorite ale soarelui, sunt neutralizati radicalii liberi si sunt diminuate roseata si inflamatiile pielii.
Acestia ajuta efectului anti-imbatranire la un nivel extracelular. Evident, starea de sanatate a pielii depinde de tipul de alimente consumate. In acest sens, specialistii sunt de parere ca, cu cat pigmentii coloreaza mai intens fructele si legumele, cu atat compusii de protectie impotriva radiatiilor solare sunt mai puternici.
Trebuie sa stiti ca o dieta constanta asigura un nivel de siguranta impotriva razelor UV pe parcursul intregii zile, pe baza unui factor de protectie solara, denumit de cercetatori CD-SPF.
Un kilogram de struguri zilnic, echivalent cu o crema cu SPF 10
Potrivit specialistilor, printre alimentele care asigura un grad de protectie sporit aflam
- afinele,
- coacazele,
- strugurii negri,
- portocalele,
- smochinele,
- dovleacul,
- ardeiul gras si
- spanacul.
Expertii spun ca daca vrem sa obtinem un SPF 10, printr-o astfel de dieta, ar trebui sa consumam aproape 1 kilogram de struguri negri, fara seminte, zi de zi.
Nimic nu se compara cu un bronz sanatos, asta insemnand ca pielea sa fie aparata impotriva deteriorarii produse de diversi factori nocivi.
O alta recomandare este aceea ca intre orele 11.00 si 15.00 sa cautam zonele cat mai racoroase, la umbra. Trebuie spus ca nici chiar in apa, pielea nu este la adapost de radiatiile UV.
Specialistii spun ca, dimpotriva, reflexiile apei pot spori radiatiile UV, iar cremele de protectie solara ar trebui folosite nu pentru a creste timpul cat stam la soare, ci pentru a mari protectia in timpul expunerilor inevitabile.
In plus, pana la 80% din radiatiile UV pot patrunde si prin norii care acopera lumina solara, iar ceata din atmosfera nu ajuta nici ea, mai ales ca aceasta poate majora radiatiile UV.