>Glande exocrine protectoare
Pielea conţine trei tipuri de glande, numite exocrine deoarece produsul secreţiilor lor este eliberat în conducte excretoare care ajung la suprafaţa pielii. Acestea sunt: glandele sebacee, glandele sudo-ripare şi glandele ceruminoase. Toate au funcţie de apărare.
Glandele sebacee
► Localizare
Acestea sunt glandele simple alveolare ramificate care, cu câteva excepţii, sunt legate de foliculii piloşi. Unitatea secretoare este situată în demnă şi se deschide spre partea îngustată a foli-culului pilos. Totuşi, în anumite locuri, cum ar fi buzele, glandul penisului, labiile mici ale vulvei şi glandele tarsa-le ale pleoapelor, unitatea secretoare este situată la suprafaţa pielii. Palmele mâinilor şi tălpile picioarelor nu prezintă glande sebacee.
► Aspect
Ele sunt mici în majoritatea regiunilor toracelui şi ale membrelor, dar devin mai mari în pielea sânilor, a feţei,a gâtului şi a părţii superioare a trunchiului.
► Funcţie
Glandele sebacee secretă o substanţă uleioasă, sebumul, care este un amestec de trigliceroli, colesterol, proteine, săruri anorganice şi feromoni. Sebumul acoperă firele de păr de pe piele şi de pe cap pentru a le proteja şi a le împiedica să devină uscate şi fragile. Mai mult, el previne evaporarea excesivă a apei din piele şi menţine pielea suplă şi fină. Pe lângă acestea, aciditatea datorată prezenţei corpilor graşi ai sebumului inhibă dezvoltarea anumitor bacterii.
Glande sudoripare
Corpul posedă între trei şi patru milioane de glande sudoripare, ale căror celule exocrine eliberează secreţiile (sudoarea) direct la suprafaţa pielii, prin pori, sau în foliculii piloşi. Se disting două tipuri de glande sudoripare, în funcţie de structura şi localizarea lor, precum şi în funcţie de tipul de secreţie: glandele sudoripare merocrine şi glandele sudoripare apocrine.
► Glandele merocrine
► Localizare. Acestea sunt prezente în abundenţă în pielea majorităţii regiunilor corpului, mai ales în cea a frunţii, a palmelor mâinilor şi a tălpilor picioarelor. Totuşi, marginea buzelor, patul unghiilor degetelor de la mâini şi de la picioare, glandul penisului şi cel al clitorisului, labiile mici ale vulvei şi timpanele nu prezintă glande merocrine.
► Aspect. Aceste glande simple tubu-lare sunt numite merocrine deoarece ele eliberează secreţiile, pe măsura producerii lor, în vezicule mici. Unitatea secretoare este situată, în general, în straturile profunde ale dermei (uneori în partea superioară a fasciei de la suprafaţă). Conductul excretor traversează derma şi epiderma şi se deschide printr-un por la suprafaţa pielii.
► Funcţie. Ele secretă un fluid apos (aproximativ 600 ml/zi), sudoarea, formată, în procent de 99 %, din apă, ioni (mai ales de sodiu şi de clor), uree, acid uric şi amoniac. Funcţia principală a glandelor merocrine este aceea de a favoriza termoreglarea: atunci când sudoarea se evaporă, o mare cantitate de energie calorică părăseşte suprafaţa corpului. Ele contribuie, de asemenea, la eliminarea produşi-lor de metabolism, cum ar fi ureea şi amoniacul. Sudoarea conţine, de asemenea, substanţe bactericide care contribuie la rezistenţa imunitară nespecifică a organismului.
► Glandele apocrine
► Localizare. Acestea sunt prezente în principal în pielea axilelor, a regiunii inghinale, a areolelor (regiuni pigmentate din jurul mameloanelor) şi a zonelor acoperite cu păr de pe faţa bărbaţilor adulţi.
► Funcţie. Secreţia produsă de glandele apocrine este puţin mai vâscoasă decât sudoarea produsă de glandele merocrine, deoarece ea conţine lipide şi proteine. în timp ce glandele merocrine funcţionează încă de la naştere, acestea nu îşi încep activitatea decât la pubertate şi sunt stimulate de stres psihologic sau de excitaţie sexuală. Ele produc ceea ce se numeşte în mod curent „sudoarea rece”.
Glande ceruminoase
► Localizare
Acestea sunt situate în urechea externă. Unitatea secretoare se află în fascia de la suprafaţă, sub glandele sebacee, iar conductul lor excretor se deschide direct la suprafaţa meatului acustic extern, în conductele glandelor sebacee.
► Funcţie
Amestecul rezultat din secreţiile glandelor ceruminoase şi ale glandelor sebacee, cerumenul, constituie, împreună cu firele de păr din meatul acustic extern, o barieră care împiedică corpii străini să pătrundă în ureche.
Mecanismul acneei
Acneea reprezintă o inflamaţie a glandelor sebacee, care apare, în mod normal, la pubertate, în momentul în care ele cresc şi îşi măresc cantitatea de sebum secretat. în acest moment, mai mulţi factori stimulează aceste glande, în special androgenii produşi de testicule, ovare şi glandele suprarenale. Acneea afectează, în special, foliculii pilosebacei, care sunt colonizaţi de bacterii, dintre care unele proliferează în sebumul bogat în lipide. Infecţia poate antrena formarea unui chist, sau al unul săculeţ de celule de ţesut conjunctiv, care distruge sau determină deplasarea celulelor epidermei. Această afecţiune, numită acnee chistică, poate lăsa cicatrici permanente pe epidermă. în toate cazurile, acneea trebuie să fie tratată.
Dopul de ceară
Unele persoane secretă prea mult cerumen: astfel că acesta se acumulează în meatul acustic extern şi formează un dop care împiedică undele sonore să ajungă la timpan. Pentru eliminarea acestui dop există două soluţii: dizolvarea acestuia prin irigarea urechilor cu ajutorul unei soluţii care conţine enzime specifice, sau scoaterea acestuia cu ajutorul unui instrument care nu trebuie să fie ascuţit. Această operaţiune se va face de către un specialist deoarece, folosirea beţişorului pentru urechi, de exemplu, poate duce la împingerea cerume-nului şi deteriorarea timpanului.
Barierele pielii
► A prima barieră, mecanică, protejează împotriva agresiunilor exterioare.
► A doua barieră, biologică, detectează, capturează microorganismele şi alertează, dacă este cazul, sistemul imunitar.
► A treia barieră, chimică: sebumul previne deshidratarea pielii şi a firelor de păr de pe piele şi conţine substanţe care distrug bacteriile prezente la suprafaţa acestora. Ph-ul acid al sudorii încetineşte dezvoltarea anumitor bacterii. Secreţiile de la nivelul epidermului ajută la consolidarea acestei protecţii.