Urciorul – Orjeletul si salazionul

urciorul

Ce este urciorul?

Urciorul (orjeletul extern) reprezinta infectia glandelor sebacee sau sudoripare de la nivelul pleoapei. Orjeletul extern reprezinta inflamatia glandelor sebacee, glandelor Zeis sau Moll de la baza genei, in timp ce orjeletul intern reprezinta inflamatia acuta a glandelor Meibom. Orjeletul extern se raspandeste pe suprafata pielei, in timp ce orjeletul intern se raspandeste spre sacul conjuctiv.

Boala incepe cu o roseata dureroasa a pielii, pleoapa bolnavului se inflameaza, devine intinsa, suprafata inflamata colecteaza puroi. Cand capul cu puroi se sparce si se elimina, durerea cedeaza, inflamatia scade. Salazionul, asemanator orjeletului intern, este o imbolnavire a glandelor Meibom, in schimb, contrar orjeletului nu este o inflamatie acuta, ci cronica.

Simptomele urciorului

  • roseata si inflamatia pielii
  • senzatie de presiune, inflamatie
  • colectare de puroi
  • eventuala crestere a temperaturii, febra
  • inflamatia ganglionilor din apropiere

Aparitia orjeletului si salazionului

Orjeletul extern si intern (urciorul, cum este cunoscut in popor), in general, reprezinta inflamatia acuta a glandelor sebacee si sudoripare ale pleoapei, cauzata de stafilococi sau streptococi. Diabeticii sunt in mod deosebit predispusi aparitiei infectiilor cu puroi.

Secretia nu se dreneaza

Salazionul nu apare in urma unei infectii bacteriene. Afectiunea cronica este cauzata de blocarea aparent inofensiva a canalului glandei Meibom.

Secretia nu se dreneaza, pleoapa se tumefiaza. In cazul in care secretia nu iese la suprafata, trebuie indepartata.

Tratamentul orjeletului si salazionului

In caz de orjelet extern (urciorul), procesul inflamator poate fi accelerat cu ajutorul unor compresii calde (lampa cu infrarosii, perna electrica, sac cu sare). Astfel inflamatia coace mai repede si puroiul se elimina de la sine. Orjeletul se vindeca mai repede, fara a lasa urme. Salazionul, in cazuri fericite, insa din pacate foarte rare, poate dispare spontan. In cele mai multe cazuri, insa, se incizeaza de un specialist.

Cand ne adresam medicului?

In caz de inflamatie puternica a pleoapei – roseata, durere, febra – adresati-va imediat oftalmologului.

Cum procedeaza medicul

Medicul prescrie unguente cu efect dezinfectant sau cu antibiotice si propune un tratament prin cladura. In cazul in care orjeletul extern nu se coace de la sine, medicul va inciza si va drena.

Evolutia bolii

Primul simptom al orjeletului sau salazionului (urciorului) il reprezinta o senzatie de arsura pe pleoapa. In cazul orjeletului aceasta este insotita  de lacrimarea ochiului, inflamarea dureroasa si inrosirea pleoapei.

In anumite situatii survine o stare generala de rau, insotita de o usoara crestere a temperaturii. In stadiul avansat al orjeletului, in zona glandei atinse se colecteaza puroi. In cazul in care capul cu puroi se sparge, inflamatia si roseata se atenueaza. Dupa spargerea capului cu puroi are loc vindecarea rapida, fara urme. In cazul in care bolnavul suporta greu durerea, respectiv puroiul nu se elimina spontan, medicul poate ajuta cu o mica incizie drenarea. In caz de salazion flandele Meibom inflamate sunt palpabile, insa nu cauzeaza durerea.

ATENTIE!!! In cazul in care va simtiti bolnav, aveti febra, respectiv daca infectia se extinde la ochi, adresati-va medicului in vederea evitarii complicatiilor.

Pericole, eventuale complicatii

In cazul in care imunitatea bolnavului scade, infectia se poate extinde cu usurinta la ochi, respectiv in intreaga cavitate a ochiului. In caz de orjelet  intern pericolul complicatiilor fiind mai ridicat, adresati-va medicului

IMPORTANT!!! In cazul imbolnavirii dese de orjelet sau salazion se pune problema existentei diabetului, din acest motiv, in asemenea cazuri se recomanda examinarea glicemiei.

Written by 

One thought on “Urciorul – Orjeletul si salazionul

  1. Ei, ei…ce pacat ca uitam leacurile din batrani…
    Pt aceasta afectiune („urcior” sau „ulcior”) nu cunt necesare incizii si alte interventii chirurgicale de acest gen! Cel mai simplu tratament din batrani:
    Dimineata devreme cand geamul locuintei este aburit (prezinta condens) se ia cu degetul aratator acel condens si se aplica pe urcior. In maxim 1-2 zile urciorul dispare fara alt tratament!
    Sanatate multa!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *