Despre Guta – Cauze si tratament

>Ce este guta? 
 Guta ( sau podagra) este o boala metabolica ereditara. Cauza bolii o reprezinta excesul anormal de acid uric in sange. Acidul uric acumulat in articulatii , la nivelul periarticular, a tecii tendinoase, formeaza cristale si cauzeaza crize de guta.
Simptomele gutei
dureri puternice, in different noaptea, in articulatiile de la baza degetului mare de la picior
– articulatia afectata se tumefiaza, se incalzeste local si se inroseste
febra
– senzatie de greata, voma
Aparitia gutei
  In ciuda factorului ereditar (genetic), bolnavul poate sa nu prezinte simptome o perioada lunga de timp.Boala se manifesta sub diferite stadii evolutive, de gravitate diferita. Guta este o boala mai frecventa in randul barbatilor. La aparitia gutei poate contribui, ca factor extern, consumul excesib de carne, in primul rand consumul de organe interne si a carnii de manzat, deoarece acestea pot  mari concentratia de acid uric in sange.
   Consumul excesiv de alcool poate contribui la aparitia bolii. Si bolnavii de diabet sunt predispusi aparitiei gutei. In cazul diabeticilor, din cauza lipsei acute de insulina, o cantitate mare de acid natural, rezultat din metabolismul lipidelor, ajunge in sange. Ca urmare ph-ul sangelui va fi acid.
Tratamentul gutei
    In primul rand, tratamentul preliminary are ca scop tratarea crizelor acute, apoi se incearca prevenirea reaparitiei acestor crize si evitarea depunerii in continuare a acidului uric.
Ce are de facut bolnavul
    Persoana care este constienta de faptul ca guta ereditara reprezinta un pericol pentru ea, trebuie sa evite factorii de risc: sa eat putina carne, sa nu manance maruntaie si sa renunte la consumul de alcool. Persoanele supraponderale trebuie sa scada in greutate si sa faca multa miscare.
Cand ne adresam medicului 
    La aparitia simptomelor gutei, adresati-va imediat medicului
Cum procedeaza medicul
    In cazurile acute, medicul va administra medicamente antiinflamatorii si care scad concentratia de acid uric din sange. Va recomanda imobilizarea articulatiilor atinse si aplicarea compreselor racoritoare.
Evolutia bolii
    Bolnavul predispus ereditar poate avea ani de zile sau chiar zeci de ani niveluri serice crescute de acid uric, fara ca simptomele gutei sa se prezinte. O astfel de persoana nu necesita tratament. Prin acumularea sarurilor de sodiu din acidul uric in articulatii, sub piele se formeaza niste noduli, numiti tofi gutosi. Acesti tofi gutosi apar mai ales pe articulatiile degetelor de la maini si picioare si pe pavilionul urechii. Atacul care apare brusc, articulatia afectata se umfla si este dureroasa. Atacurile netratate pot dura zile chiar saptamani.
Pericole, eventuale complicatii
    In cazul in care guta nu este tratata sau se trateaza cu intarziere, nivelul ridicat de acid uric din sange poate cauza leziuni severe ale articulatiilor si formarea calculilor renali.

important !! In caz de predispozitie ereditara, verificati periodic nivelul de acid uric din sange! Consumati putina carne, nu mancati deloc organe interne!

Written by 

2 thoughts on “Despre Guta – Cauze si tratament

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *