Parodontopatia

>

Ce este Parodontopatia? 
   In general, parodontopatia incepe prin inflamarea gingiilor. In cazul in care inflamatia nu este tratata la timp, aceasta se extinde spre tesutul ce inconjoara dintii dintre gingie si dinti. Daca inflamatia ajunge pana la membrana radacinii si pana la fibrele tesutului conjunctival ce fixeaza dintele de maxilar, dintii devin mobili.
Aparitia parodontopatiei
   Parondopatia este cauzata de o igiena bucala necorespunzatoare. In cazul in care nu spalam dintii in mod regulat, din resturile alimentare si celulele salivare moarte se formeaza o placa pe suprafata dintilor. Aceasta placa este mediul ideal pentru bacterii si ciuperci. Placa ajuta la formarea tartrului si cauzeaza in continuare inflamarea gingiilor.
Simptomele parodontopatiei 
– Formarea de tartru pe suprafata dintilor
– La periaj gingiile sunt dureroase si sangereaza
– Mici depuneri de placa pe gingie
– Dintii devin mobili

Tratamentul parodontopatiei
   Cel mai sigur mod de  profilaxie al parodontopatiei il reprezinta o igien bucala ingrijita.
Ce are de facut bolnavul
   Din pacate, in cazul in care gingiile sunt deja inflamate, trebuie sa va adresati in mod obligatoriu stomatologului.
Cand ne adresam medicului?
   In cazul in care veti vedea si veti simti cu limba ca dintii sunt acoperiti de o placa maronie, solida, dura sau gingiile devin dureroase si sangereaza la periaj, trebuie sa va adresati stomatologului.
Cum procedeaza medicul 
   In primul rand medicul va curata temeinic dintii. Probabil ca va va da sfaturi referitoare la o igiena bucala corespunzatoare. Daca inflamatia a patruns adanc, atunci va indeparta partile afectate ale tesutului din alveola dentara si de pe radacina. Astfel se poate forma un strat nou, sanatos de gingie.
Evolutia bolii 
   Placa moale ce se formeaza zilnic pe dinti si pe marginea dintilor se poate indeparta cu usurinta cu ajutorul periutei de dinti. In cazul  in care depunerea moale nu este indepartate in scurt timp aceasta se va intari si astfel va fi mai greu de indepartat. Cu timpul se formeaza tartrul, in care iau nastere colonii de bacterii si ciuperci. Ulterior se va inflama gingia si alveola dentara, iar gingia va capata culoarea rosu aprins. In cazul in care inflamatia avanseaza si patrunde deja in alveola, aparatul de fixare al dintilor este afectat, iar dintii devin mobili.
Pericole, eventuale complicatii
   Parondopatia nu este periculoasa, insa poate cauza neplacerii in alimentatie. Afectiunea este foarte neplacuta si din punct de vedere estetic. Daca nu impiedicam boala  si se ajunge la mobilitatea dintilor, dintii pierduti pot fi inlocuiti numai cu proteza.
Cum se poate preveni parodontopatia?
Consumati cat mai putine dulciuri
– Spalati-va pe dinti de cel putin doua ori pe zi. Spatiile dintre dinti se vor curata de mai multe ori pe zi  cu ata dentara sau scobitoare.
– Vizitati periodic stomatologul pentru a verifica starea dintilor (o data la sase luni).

Written by 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *