Gastrita (Gastritis) – Cauze si tratament

>

  Gastrita consta in afectiunea mucoasei gastrice, reprezantata prin inflamatii, ingrosarea pliurilor mucoasei stomacului, contractii spastice ale musculaturii de la acest nivel. Eventuala crestere a secretiei gastrice poate cauza, cateodata, regurgitatii puternice acide. Gastrita acuta (indigestia) apare brusc si este caracterizata de o stare puternica de rau. In acest caz, consumul anumitor alimente sau bauturi pot cauza voma si arsuri in partea superioara a abdomenului.
Aparitia gastritei
    Exista numeroase cauze care pot duce la iritatia mucoasei stomacului. Printre acestea se numara, adesea stresul sau oboseala psihica. Totodata, consumul anumitor medicamente ( in special analgezicele cu continut de acid acetil- salicilic) poate, de asemenea, conduce la aparitia bolii. Fumatul este daunator mucoasei stomacului. In cazul persoanelor care fumeaza mult creste considerabil riscul aparitiei gastritei. Consumul unei cantitati mari de alcool si de condimente picante poate cauza gastrita, de obicei insa, spre norocul pacientului, cu evolutie de scurta durata. La aparitia bolii pot juca un rol important si bacteriile care ajung in stomac prin intermediul alimentelor contaminate. Produsele fitosanitare ramase pe fructe, legume pot cauza iritatii severe ale mucoasei stomacului.
Simptomele gastritei
stare brusca de rau
– varsaturi
– senzatie de arsura
– dureri abdominale
Tratamentul gastritei acute 
  Gastrita acuta este neplacuta, insa nu necesita un tratament special. In general, in urma unui regim alimentar de 1-2 zile stomacul isi revine.
Ce are de facut bolnavul
   Dupa varsaturi nu consumati nimic o perioada scurta de timp, apoi incercati sa beti o cana de ceai amar mai slab. Incercati sa consumati mancare solida, pe cat posibil, numai ziua urmatoare. In cazul in care nu rezistati foamei, consumati cel mult paine prajita si gris cu lapte. Fumatul este strict interzis.
Cand ne adresam medicului? 
   In cazul in care boala persista timp de cateva zile, cereti sfatul medicului. In cazul in care gastrita se manifesta in cursul unei calatorii in strainatate, adresati-va imediat medicului. In cazul copiilor care manifesta varsaturi repetate, durabil,e este necesara interventia medicului.
Evolutia bolii
   Indigestia debuteaza cu o stare generala de rau, urmata de lipsa poftei de mancare, stare de voma, varsaturi. Starile de mai sus pot cauza deshidratare.. Pielea devine palida si uscata.
Pericole, eventuale complicatii
   Gastrita nu prezinta un pericol deosebit. In cazul in care varsaturile si diareea cauzeaza o pierdere insemnata de lichide din organism, adresati-va imediat medicului. La copii trebuie acordata o atentie deosebita si trebuie hidratati corespunzator.
Gastria cronica.
   Gastrita cronica este adesea lipsita de dureri sau simptome de imbolnavire. Astfel, adesea boala este diagnosticata accidental, ca urmare a unui examen medical general. Simptomele gastritei cronice pot fi, lipsa poftei    de mancare, senzatie de satietate sau de balonare, mai ales dupa mese copioase. Gastrita cronica poate fi diagnosticata clar in urma examinarii mucoasei stomacale.
   Gastrita cronica este, in general, o consecinta fireasca a procesului de imbatranire, din acest motiv este mai raspandita la oameni in varsta..
Cum se poate preveni gastrita?
 – nu consumati alimente fierbinti impreuna cu bautura rece
–  mestecati bine mancarea
– spalati fructele inainte de a le consuma
– evitati consumul excesiv de alcool, fumatul si condimentele picante
– in cazul in care calatoriti intr-o tara sudica, nu consumati apa de la robinet
– pe cat posibil, evitati stresul

Written by 

One thought on “Gastrita (Gastritis) – Cauze si tratament

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *