Ce semnificatie au valorile lipidelor totale?

Lipemia reprezinta determinarea concentratiei lipidelor totale la 100 de mililitri de plasma. Cunoasterea valorii lipemiei totale este utila pentru a orienta investigatiile in fata unei hiperlipemii.

Pentru face aceasta analiza, pacientul trebuie sa respecte niste reguli si anume sa isi impuna un regim echilibrat nutritiv, cu trei zile inainte de efectuarea lipemiei totale, sa respecte o perioada de cel putin 7 ore de somn cu circa 12 ore inainte recoltarii probei de sange, care se face dimineata si sa nu manance nimic.

Valoarea lipidelor totale
Valoarea lipidelor totale

Expertii sustin ca determinarea concentratiei lipidelor totale se face prin: metoda SPV, metoda turbidimetrica. Din punct de vedere al unor valori normale, acestea pot fi cuprinse intre 500-800 ml % sange, iar in urina concentratia de lipide este de 8,5 mg/24 de ore.

Valori crescute ale lipemiei

De asemenea, trebuie sa tineti cont de cresterile patologice care sunt acelea care se situeaza peste limita superioara a normalului si sunt denumite hiperlipemii. Medicii specialisti sustin ca acestea pot fi fiziologice: sarcina, status post-prandial sau anormale, care la randul lor se subimpart in primare si secundare.

Pe de alta parte, trebuie sa stiti ca valorile crescute ale lipemiei se intalnesc in glomerulonefrite, mixedem, sindrom nefrotic, hiperlipemia esentiala, icter mecanic, diabet zaharat grav, stari hipoglicemice, insuficienta hepatica frusta, dar si in hiperlipemie de sinteza.

Valori scazute ale lipemiei se intalnesc in boli precum hipertiroidism si steatoree!

Specialistii au observat ca diminuarile valorilor lipemiei sub limita inferioara a normalului sunt denumite hipolipemii. Hipolipemiile sunt primare si secundare.

Valori scazute ale lipemiei se intalnesc in boli precum hipertiroidism, steatoree, precum si in insuficienta hepatica grava.

Written by 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *