Cum si de ce se realizeaza ecografia Doppler?

Ecografia Doppler este cea care masoara viteza circulatiei sangvine si se foloseste deseori in cardiologie si neurologie pentru diagnosticarea afectiunilor inimii, ale arterelor si ale creierului.

Examenul Doppler poate fi de mare folos si in oftalmologie, reumatologie sau endocrinologie, constituind un instrument foarte util pentru stabilirea unui diagnostic.

Prima data acest efect, denumit Doppler a fost descris in anul 1842 de fizicianul Hans Christian Doppler. O sonda emite ultrasunete, care se reflecta pe globulele rosii, iar un receptor aflat pe sonda aduna aceste unde si le compara cu frecventa undei initiale.

Ecografia Doppler
Ecografia Doppler

In acest fel, un medic specialist poate estima care este viteza unui fluid care circula prin organismul uman. Doppler permite deci evidentierea unui flux, care poate fi sange, urina sau orice alt fluid din corpul uman.

Aceasta ecografie permite si ascultarea semnalului emis de fluidele examinate, desi aceasta are o valoare orientativa. De exemplu, un sunet mai ascutit, cu o frecventa ridicata, inseamna o viteza mai mare a fluidului respectiv, iar imaginea si sunetele sunt proiectate pe un monitor si se pot imprima pe hartie.

Cu toate acestea, exista mai multe tipuri de sonde, care sunt adaptate studiului unor structuri vasculare mai mult sau mai putin profunde.

Ecografia Doppler permite vizualizarea unei structuri anatomice, cum ar fi inima sau cate o artera, similar cu orice ecografie.

Totusi, structura examinata poate fi vazuta cu un flux care o traverseaza, iar astfel poate fi analizata miscarea sangelui in cavitatile cardiace, unde poate exista o anomalie de functionare a valvelor cardiace sau o comunicare anormala intre auricule si ventricule.

Ecografia Doppler poate depista o tromboza de vena retiniana oftalmica

Medicii sustin ca miscarea sangelui poate fi urmarita in venele si arterele organismului, aratand prezenta unui cheag sangvin.

Pentru neurologie, examenul Doppler permite studierea miscarilor sangelui in arterele intracerebrale, urmarite prin oasele craniului, iar in cadrul oftalmologiei sonda permite vizualizarea fluxului retinian sau a celui din artera principala a retinei.

De asemenea, ecografia Doppler poate depista in aceste cazuri o tromboza de vena retiniana oftalmica, spun specialistii citati de portalul Health24.com. Ecografia Doppler mai este folositoare pentru diagnosticul arteritelor, al trombozelor venoase, al afectiunilor reumatismale sau celor tumorale.

Examenul Doppler nu necesita anestezie, spitalizare sau o pregatire deosebita din partea pacientului. La pacient, examinarea se poate derula ca orice ecografie, asa ca specialistul aseaza pe piele o sonda, pe care o deplaseaza pe traiectul arterei sau segmentului examinat. Dupa acest examen medical nu este necesara supravegherea pacientului pentru ca Doppler nu are nici un efect secundar.

Written by 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *