Măselele de minte sunt al treilea și ultimul set de molari care apar. Numele le este dat de faptul că aceștia apar la finalul adolescenței, între 17 și 21 de ani. Aceștia apar în spatele dinților și sunt patru la număr – doi sus și doi jos, astfel completându-se dantura adultă.
Cuprins articol:
Ce simptome însoțesc apariția măselele de minte?
Când o măsea de minte apare, nu este însoțită mereu de semne. Totuși, atunci când simți disconfort al gingiei sau chiar o vezi că sângerează, poate apar dureri sau se umflă partea din spatele dinților, este momentul potrivit să mergi să te vadă medicul dentist.
De unde știu dacă am molarii de minte?
În cadrul controlului periodic, medicul dentist își poate da seama dacă este cazul apariției molarilor de minte, iar o simplă radiografie poate confirma. O evaluare detaliată poate fi făcută de către un medic chirurg dentar și tot acesta poate recomanda extracția, dacă este cazul.
Când este cazul de extracție?
Dacă molarii de minte apar corect și se aliniază frumos în rând cu ceilalți dinți, aceștia sunt un mare ajutor în procesul de mestecare și ajută digestia. Însă, de cele mai multe ori, măselele de minte cresc strâmb și, pentru că nu au suficient spațiu, încep să împingă și să modifice locul celorlalți dinți, creând astfel probleme grave.
În funcție de recomandarea medicului chirurg specialist, extracția se aplică în momentele în care molarii de minte cauzează: infecții și carii, aglomerarea dinților, leziuni ale gingiei, pierderea țesutului osos sau pur și simplu nu lasă suficient spațiu dinților apropiați pentru a fi curățați conform obiceiului.
Și dacă nu vreau să îmi scot molarii de minte?
Medicul dentist va recomanda cea mai bună metodă de intervenție, în funcție de cazul unic al fiecărui pacient. În cazul în care molarii de minte nu provoacă probleme, totuși aceștia vor trebui ținuți sub observație deoarece poate apărea oricând riscul de a crea situații disturbante pentru dantura deja existentă. Bineînțeles, și aceștia vor trebui îngrijiți la fel ca ceilalți dinți: prin periaj, folosirea aței dentare și a periuțelor interdentare, utilizarea apei de gură.
Ce presupune extracția molarilor de minte?
Scoaterea măselelor de minte este cea mai comună extracție dentară, iar timpul de intervenție depinde în mare măsură de statusul dintelui, dar și de experiența medicului chirurg. Durata intervenției poate fi de doar câteva minute și crește în funcție de complexitatea activității. La final, medicul revine cu recomandări post-operatorii și tratamentul specific cazului.
Cât costă să îmi scot o măsea de minte?
Poziționarea măselei de minte influențează costurile, astfel: dacă are una sau mai multe rădăcini, dacă este inclusă în gingie, semi-inclusă sau eruptă deja. La Swiss Ecodent Klinik, prețurile pentru o extracție de molar de minte sunt cuprinse între 150 și 650 de RON.
Cum pot evita apariția măselelor de minte?
Măselele de minte apar la maturitate și nu pot fi evitate. Doar norocul poate face ca molarii de minte să apară în număr redus și nu toți patru. Majoritatea oamenilor primesc apariția tuturor celor patru măsele de minte, însă acest lucru nu poate fi influențat în vreun fel de către pacient sau medic.