Exista persoane care ar face orice ca sa slabeasca. Unii s-au gandit chiar sa apeleze la chirurgie pentru a-si realizat o micsorare a stomacului si pentru a putea astfel sa piarda in greutate. Supraponderalii care au avut parte de o astfel de interventie chirurgicala bariatrica prezinta un risc cu 50% mai mare de a avea tentativa de suicid decat inainte de interventie.
Aceasta este concluzia unui studiu publicat in revista medicala americana JAMA Surgery, citat de BBC. Expertii americani si-au propus sa analizeze dosarele medicale a peste 9.000 de persoane din provincia canadiana Ontario, care intre 2006 si 2013 au avut parte de o astfel de interventie chirurgicala.
BBC arata ca acesti pacienti au fost urmariti timp de sase ani, trei ani inainte si trei ani dupa interventia chirurgicala.
Circa 111 persoane din totalul celor studiate au ajuns la spital pentru un total de 158 de tentative de suicid. Specialistii au observat ca circa 30% dintre aceste persoane au facut un astfel de demers inainte de operatie si doua treimi dupa operatie, reprezentand o crestere cu 50% a riscului.
Expertii mai spun ca o mare parte de tentativelor de suicid au fost comise de persoane care au suferit de tulburari psihice in trecut.
Imediat dupa derularea unor astfel de operatii chirurgicale, obiceiurile alimentare trebuie insa sa se schimbe profund
Pe de alta parte, alte cercetari au indicat faptul ca sinuciderile au fost semnificativ mai frecvente la persoanele care au suferit aceasta operatie decat la restul populatiei. BBC arata ca savantii din SUA nu au putut sa stabileasca daca acest lucru s-a datorat interventiei chirurgicale sau ratei mari de probleme mentale legate de obezitate. Conform unor alte studii, multe persoane supraponderale au aratat o imbunatatire a moralului lor si a stimei de sine dupa aceasta interventie chirurgicala.
Totusi, in cadrul studiilor, specialistii afirma ca au constatat ca o mica parte a suferit de o agravare a depresiei si a tulburarilor de alimentatie.
Expertii arata ca faptul ca tentativele de sinucidere s-au produs in cea mai mare parte intre al doilea si al treilea an dupa operatie.
Psihologii, de pilda, spun ca acest lucru demonstreaza necesitatea de a urmari pe termen mai lung acesti pacienti, este concluzia cercetatorilor. Trebuie spus ca acest tip de chirurgie bariatrica implica diminuarea capacitatii stomacale printr-un inel sau limitarea absorbtiei produselor alimentare de catre o parte din intestine printr-un by-pass.
Imediat dupa derularea unor astfel de operatii chirurgicale, obiceiurile alimentare trebuie insa sa se schimbe profund, anunta specialistii.
Acestia sugereaza ca persoanele supraponderale au tendinta de a substitui alimentele cu alcoolul, iar la altii, un by-pass gastro-intestinal care ar putea sa le afecteze nivelul de hormoni si de neurotransmitatori din intestine. Acesta joaca un rol important in reglementarea starii de spirit si a poftei de mancare.