A sosit toamna, scoala a inceput, iar copiii ar trebui sa se alimenteze in mod corespunzator pentru a face fata rigorilor orelor de studiu. Nutritia adecvata si odihna suficienta reprezinta doi factori decisivi in evolutia scolara a elevilor, deoarece acestia favorizeaza acumularea de energie atat de importanta pentru orele de curs.
Alimentatia efectuata in mod adecvat poate sa stimuleze sistemul imunitar, mai ales pe perioada sezonului rece.
Daca insa cei mici au parte de obiceiuri alimentare nesanatoase cu o dieta bogata in zahar si cu alimente semipreparate, pline de grasimi si sare, nu fac exercitii fizice, nu se odihnesc prea bine si locuiesc in orase mari sau in apropierea antenelor de telefonie mobila, sunt atrasi de bauturi carbogazoase dulci, atunci acestia ar putea sa se confrunte cu anumite probleme de sanatate, care pot cauza o criza a sistemului imunitar.
La un copil, corpul sau are nevoie de timp sa asimileze alimentele. Este necesar ca in acest sens, cel mic sa beneficieze de un mic dejun consistent, sa aiba parte zilnic de mese echilibrate, ca sa aiba energia necesara studiului la scoala.
Este datoria fiecarui parinte, indiferent ce fel de job are si cat este de ocupat, sa se preocupe de felul in care se alimenteaza copilul sau. Este recomandat sa se evite alimentarea celui mic cu o gustare cumparata si mancata in fuga.
Evitati alimentele gatite care sunt perisabile sau care se pot rasturna si prezinta un miros greu!
Mai ales in cazul elevilor mai mari, cei de la liceu, nevoile alimentare ale acestora sunt crescute, asa ca parintii trebuie sa se implice serios in a asigura copiilor un nivel adecvat al alimentatiei.
Trebuie evitate mancarurile de tipul fast-food si mai ales pungile de snack-uri de la bufetul scolii, care nu au valori nutritive ridicate. In pachetul pentru scoala al copiilor, este recomandat sa fie puse articole de igiena pentru dezinfectarea mainilor inainte de masa cum ar fi un gel antibacterial sau cateva servetele umede.
In plus, este bine sa se tina seama de faptul ca pauza nu dureaza mai mult de 10 minute, iar cantitatea de alimente trebuie sa fie proportionala cu timpul necesar ingerarii ei. Este bine sa se foloseasca containere din plastic, cu capac, pentru ca alimentele sa ramana integre ca forma.
Incercati sa evitati alimentele gatite care sunt perisabile sau care se pot rasturna si prezinta un miros greu, recomanda nutritionistii.
Mancare sanatoasa – exemple
Este indicat sa le dati copiilor pentru masa de la scoala un sandwich cu paine integrala sau de secara, cu branza nesarata sau carne de pui sau curcan si fructele proaspete.
Nu uitati de legume proaspete curatate si taiate in felii sau rondele ardei, gogosari, morcovi sau de cateva fructe uscate cum ar fi cateva nuci, migdale sau alune neprajite.
Este bun si un pahar de lapte batut natural care sa fie bine ambalat, dar si insotit de niste biscuiti digestivi bogati in fibre sau chiar o chifla de graham. Felul in care copilul vostru se va alimenta poate face diferenta intre a avea rezultate bune la scoala sau a nu avea energia necesara sustinerii orelor de studiu.