Ai probleme cu tensiunea arteriala? Iata cateva metode simple de diminuare a acesteia

In viata unui om, tensiunea prea mare poate majora in mod semnificativ riscul atacului de cord, al accidentului vascular si chiar al disfunctiilor erectile. De pilda, in Romania, datele statistice arata faptul ca circa 4,3 din 10 romani sufera de hipertensiune arteriala in diverse stadii.

In plus, s-a constatat ca pana la implinirea varstei de 50 de ani, unul din 5 oameni dezvolta aceasta patologie.

Hipertensiune arteriala
Hipertensiune arteriala

Tensiunea arteriala – factori de risc

Printre factorii care favorizeaza tensiunea arteriala se afla:

  • ereditatea,
  • varsta – hipertensiunea fiind mai frecventa la persoanele peste 40 de an,
  • sexul, deoarece aceasta afectiune se intalneste mai des la barbati decat la femei,
  • fumatul,
  • sarea consumata in mod excesiv,
  • abuzurile alimentare, precum si
  • sedentarismul.

Cai de stabilizare a tensiunii arteriale in limite normale

Ciocolata neagra

Medicii vorbesc despre faptul ca exista cateva cai destul de simple prin care o persoana isi poate mentine tensiunea arteriala la un nivel normal. De pilda, studiile arata ca trebuie sa mancati ciocolata neagra. Aceasta este de fapt concluzia unei cercetari realizate in 2008 in Italia, care a evidentiat faptul ca cei care au mancat ciocolata neagra in fiecare zi, timp de 2 saptamani si-au diminuat cu 4,5 puncte tensiunea sistolica si cu 4,2 puncte diastolica.

Potrivit Agerpres, ciocolata reprezinta o sursa importanta de antioxidanti, insa trebuie sa o alegeti sortimentele care contin cel putin 75% cacao.

Sexul, o activitate importanta

Pe de alta parte, barbati care fac sex de 2 ori pe saptamana au un risc cu 65% mai scazut de a dezvolta un atac de cord, fata de cei care fac amor numai o data pe luna. BBC arata ca aceste rezultate se axeaza pe un studiu realizat de expertii de la New England Research Institute, care ne atrag atentia ca o viata sexuala sanatoasa are multiple efecte benefice asupra nivelului de stres.

Cercetarea confirma acest lucru, dupa ce barbatii au dovedit mai multa rezistenta in fata situatiilor stresante in urma unei partide de sex. Specialistii mai spun ca activitatea sexuala stimuleaza eliberarea de endorfine, iar acesti hormoni au capacitatea de a imbunatati starea psihica si de a diminua starea de anxietate.

Ascultarea melodiilor preferate

Pe de alta parte, expertii mai spun ca pentru a nu avea astfel de probleme trebuie sa ascultati zilnic 30 de minute de muzica, alegand melodiile preferate pentru a va diminua tensiunea arteriala.

Un studiu realizat de specialistii de la Universitatea Florenta din Italia arata faptul ca cei care urmau un tratament medicamentos contra hipertensiunii si-au scazut nivelul tensiunii arteriale sistolice cu 3,2 puncte intr-o saptamana, dupa ce au ascultat cateva melodii.

Dupa trecerea a circa 30 de zile de tratament, valoarea tensiunii arteriale a participantilor la studiu s-a diminuat cu 4, 4 puncte.

Radeti din toata inima si scapati astfel de stres!

In acelasi timp se recomanda sa radeti din toata inima, deoarece s-a observat ca glumele si bancurile pot sa scada tensiunea arteriala ca si dieta fara sare sau curele de slabire. Aceasta reprezinta concluzia unei cercetari realizata de expertii de la Universitatea din Osaka.

Cantatul

Savantii au descoperit cei care au luat parte la sesiuni saptamanale de cantat au avut o tensiune arteriala mai scazuta, tradusa printr-un risc cardiac mai mic cu 5-15%. De pilda, japonezii au inclus circa 90 de barbati si 40 de femei cu varste cuprinse intre 40 si 74 de ani intr-un program de cantat si de „stand-up comedy”.

Dupa trecerea a circa 90 de zile de tratament, s-a observat ca tensiunea arteriala a celor inclusi in program s-a diminuat cu circa 5-6 mmHg, fata de membrii grupului de control.

Tehnicile de relaxare

Japonezii au presupus ca tehnicile de relaxare scad nivelul de cortizol, supranumit „hormonul stresului”, responsabil de hipertensiune arteriala. Pe de alta parte, se recomanda ca tinerii care au varsta de sub 35 de ani sa faca verificari o data la sase luni, iar persoanele trecute de 40-50 de ani in fiecare zi, potrivit medicilor.

Written by 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *