Ciresele sunt folosite in terapiile alternative ca remedii pentru intoxicatii, probleme imunitare, imbatranirea precoce, precum si in alte afectiuni cum ar fi cele digestive sau vasculare.
Cercetarile efectuate de medicii olandezi intre anii 1998–2004 au aratat ca gustosul fruct rosu de primavara poate fi foarte eficient in lupta cu kilogramele, desi are un continut relativ bogat in zaharuri.
Cum lupta ciresele cu kilogramele
Ciresele contin, pe langa vitaminele din grupa A, B, C, E si P, minerale intalnite in toate fructele si unele minerale si saruri mai rare, precum cupru si zinc. Cercetatorii olandezi au descoperit ca micile cantitati de saruri de cupru si zinc, alaturi de unii complecsi de sulf din fructul de cireasa pot modifica pH-ul si alte caractere fizico-chimice ale continutului intestinal rezultat in urma digestiei. Aceste modificari specifice, care includ chiar si sarcina electrica globala a continutului alimentelor ajunse in intestine, determina o scadere a absorbtiei in sange a grasimilor si glucozei.
Ca urmare, s-a demonstrat ca o cura de cirese de numai 100 g pe zi, timp de 12 zile, poate scadea media ratei absorbtiei grasimilor cu 30% si pe cea a glucozei cu 15%. Aceasta inseamna ca aportul caloric al cireselor este anulat. Mai mult decat atat, consumul zilnic a 100-200 g de cirese diminueaza cu peste 10% absorbtia tuturor principiilor alimentare care pot conduce la ingrasare. Pe de alta parte, ciresele, prin continutul specific in eteri si taninuri (numite „C.T.10”) scad eficient efectul hormonal al unor estrone care produc depunerea de lipide in jurul feselor si coapselor.
In ce consta cura de cirese pentru slabit
Dimineata, inainte de micul dejun, consumati 100-150 g cirese proaspete, nu foarte coapte, chiar usor verzui, mai mult acrisoare decat dulci.
Micul dejun nu trebuie sa fie bogat in proteine din carne de porc sau oua, evitandu-se total branzeturile dulci, grase. Este de preferat ca intre consumul de cirese si micul dejun sa se faca o mica pauza de 10-12 minute, in care este recomandata putina miscare.
Intre micul dejun si cina trebuie sa se consume o jumatate de litru de apa minerala si sa se evite total dulciurile sau gustarile cu continut de proteine animale sau grasimi de orice fel.
La pranz se recomanda ca inainte de masa sa se consume 20-30 g de cirese. Dejunul trebuie sa fie voluminos si mai mult uscat, adica sa se evite pe cat se poate ciorbele sau supele. Dupa masa de pranz, bea 100 ml de apa mienerala, apoi gusta in loc de desert 5-6 cirese de marime medie, de preferat nu foarte coapte.
Intre masa de pranz si cina bea jumatate de litru de apa minerala si nu consuma niciun aliment sau bautura aromata.
Foarte important!
Aceasta cura implica renuntarea totala intre pranz si cina la bauturi alcoolice, mai ales tarii sau vinuri dulci.
La cina este recomandat sa consumati ceai de pulpa de cirese preparat din fierberea a 6-7 cirese taiate marunt in jumatate de litru de apa, la care se adauga putin zahar. Ceaiul se serveste in timpul mesei, indiferent de meniu.
Marius Radu,
cercetator Academia Romana