Cuprins articol:
Kineziterapia se numara printre disciplinele care utilizeaza miscarea pentru scopuri terapeutice. Kineziterapia este o disciplina care consta in realizarea unei actiuni fizice asupra muschilor si a tendoanelor pentru a ameliora sau a restaura functiile motorii.
Kineziterapia pasiva
Kineziterapia utilizeaza un larg evantai de tehnici care pot fi regrupate in mai multe domenii largi. Printre acestea se afla kineziterapia pasiva, care cuprinde tehnici manuale si instrumentale, care au rolul de a te ajuta sa fii mai energic si mai sanatos.
Prin masaj, tractiuni sau intinderea muschilor si a tendoanelor, aceasta tehnica poate mobiliza tesuturi, articulatii si muschi pentru a le reface elasticitatea si mobilitatea, ca sa poata lupta impotriva contracturilor, retractiilor sau deformatiilor.
Kineziterapia activa
Kineziterapia activa are ca scop tonifierea muschilor, iar asta se realizeaza prin diferite tehnici, printre care lucrul in piscina sau cu diferite greutati. Sursa citata anunta ca aceasta tehnica, dar usor diferita, kineziterapia respiratorie regrupeaza un ansamblu de tehnici, printre care cele de dezobstructie, destinate a impiedica acumularea de secretii in bronhii.
Prin efectuarea unor tehnici de gimnastica respiratorie se incearca ameliorarea ritmului si calitatii inspiratiilor si expiratiilor, iar terapeutul il invata pe pacient sa realizeze o respiratie ampla si lenta, prin intermediul unor miscari toracice care sa fie executate cat mai corect.
In cazul bolilor cardiovasculare, kineziterapia este utila deoarece intretine un bun tonus vascular!
Expertii afirma ca multe dintre afectiunile actuale pot beneficia de un tratament kineziterapeutic.
De pilda, afectiunile locomotorii se pot trata prin kineziterapia sau gimnastica medicala pentru refacerea si readaptarea functionala a organului de locomotie, lezat.
In plus, multe dintre bolile ortopedice posttraumatice ocupa un loc foarte important pentru kineziterapie. Aceasta tehnice se recomanda si pentru trataarea unor boli respiratorii, mai ales pentru cele pulmonare cronice, care suntde obicei insotite sau nu si de o insuficienta ventilatorie.
Prin aceasta tehnica se procedeaza la refacerea elasticitatii pulmonare, asa incat sa se poata realiza o cat mai buna oxigenare a sangelui. Tehnica kineziterapiei trateaza si afectiunile digestive si de nutritie, asa ca isi propune tonifierea centurii abdominale.
Pentru bolile cardiovasculare, kineziterapia este foarte utila deoarece intretine un bun tonus vascular si, prin acesta, o circulatie sanguina cat mai normala. Este indicata in hipertensiunea arteriala si arteritele periferice, in insuficientele coronariene cronice, in insuficientele venoase.
Pentru afectiunikle neuro-psihice, kineziterapia este foarte folositoare mai ales la bolnavii care au un segment anatomic paralizat.