Simptomele aparitiei cheagurilor de sange

La o anumita varsta, formarea cheagurilor de sange face mari probleme anumitor persoane, insa acest aspect poate fi tinut sub control, spun medicii. De pilda, ca sa se poata evita formarea cheagurilor de sange este important sa aveti un stil de viata sanatos si echilibrat, sa aveti grija la ceea ce mancati si sa faceti multa miscare.

Cheaguri de sange
Cheaguri de sange

Cheaguri de sange – Preventie

Este important sa porti haine confortabile, sa schimbi pozitia corpului frecvent, in special in timpul calatoriilor mai lungi sau cand stai la birou, sa consumi mai putina sare si sa incerci sa iti pastrezi greutatea corporala.

In cazul in care aveti un stil de viata mai dezordonat, este foarte important sa adopti masuri noi, care sa iti protejeze sanatatea. Este bine sa mancati cat mai multe alimente sanatoase, sa aveti mare grija de nivelul de colesterol si sa puteti controla in mod frecvent tensiunea arteriala. Medicii spun ca este foarte important si sa renunti la fumat si sa limitei consumul de alcool.

Exista mai multe modalitati prin care sunt reduse sansele dezvoltarii unui cheag de sange, dar cel mai important este controlarea factorilor de risc atunci cand este posibil.

Specialistii sunt de parere ca riscurile aparitiei cheagurilor arteriale asociate cu boli cardiace, accident vascular cerebral si boli arteriale periferice pot fi minimalizate prin mentinerea in limite normale a tensiunii arteriale, a a diabetului zaharat si a nivelului colesterolului. Renuntarea la fumat ar trebui sa fie o prioritate, mai spun medicii.

Cheaguri de snage – Simptome

Printre simptomele cheagurilor de sange se numara prezenta unor anumite umflaturi in zona bratelor sau picioarelor, schimbarea culorii pielii in rosu, manifestarea unei dureri puternice in zona bratelor sau picioarelor, dar si senzatia de caldura in zona bratelor sau picioarelor.

Cum se efectueaza tratamentul acestor cheaguri de sange?

In cazul in care aveti parte de vreunul dintre aceste simptome, este bine sa mergeti cat mai rapid la medic. Fa neaparat asta daca nu mai poti respira bine, simti dureri acute in mijlocul pieptului care dureaza mai mult de cateva minute, te confrunti cu dureri care se extind catre umeri, brate, gat sau dinti, nu mai vezi bine si nu mai poti vorbi coerent.

Cheaguri de sange – Cauze

Potrivit sursei citate, printre cele mai importante cauze ale cheagurilor de sange se numara hormonii artificiali, pilulele contraceptive, cancerul, fracturile osoase, obezitatea, artimiile cardiace, medicamentele, dar si sedentarismul.

Medicii sustin ca factorii de risc caracteristici pentru dezvoltarea unui cheag venos sunt diferiti de cei specifici cheagului de sange arterial, iar persoanele care prezinta predispozitie pentru un tip, nu sunt neaparat predispusi si la celalalt. Trebuie sa stiti ca exista mai multe molecule in sistemul circulator care semnalizeaza organismului cand, unde si cat de repede urmeaza sa se fomeze un cheag de sange.

De asemenea, genetica joaca un rol important privind viteza de reactie la aceste semnale.
Obezitatea, fluxul de sange lent din vene, varsta, pot creste capacitatea naturala a organismului de coagulare. Chiar si anumite medicamente afecteaza viteza formarii cheagurilor de sange.

Written by 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *