17 stiluri de mascare a furiei – care este al tau?

Cel care loveste sub centura

Fiecare are o centura psihologica si sub ea sunt subiecte prea sensibile pentru a fi abordate fara ca sa nu provoace daune relatiei. Poate ca este vorba de greutatea noastra, inteligenta noastra, vreun comportament din trecut, sau vreo trasatura de personalitate pe care ne straduim sa o schimbam. Persoana respective afla punctele noastre slabe si, in loc sa intre intr-o confruntare deschisa care sa resolve problemele, ne loveste sub centura psihologica incercand sa se razbune sau sa raneasca. Aceasta persoana isi va folosi cunostintele ca sa loveasca sub centura pentru a provoca suferinta pentru ca stie ca in acel loc ne va durea. In felul acesta, va evita responsabilitatea de a rezolva problema si va distrage atentia partenerului de la situatia respectiva pentru a o directiona asupra acestuia.

Mascarea furiei
Mascarea furiei

Contabilul de greseli

Aceasta persoana este mai interesata sa gaseasca si sa sublinieze greselile decat sa rezolve un conflict. Nu e nevoie sa precizam ca de obicei aceasta persoana nu se invinovateste pe sine. Acest comportament nu rezolva aproape niciodata vreun conflict ci doar il va face pe celalalt sa intre in defensiva.

Teroristul contractual

Aceasta persoana nu va permite relatiei sale sa se schimbe de la punctul sau initial. De obicei intr-o rezolvare de problema situationala este bine sa se intre intr-un soi de contract. Aceasta persoana va insista insa ca rolurile si responsabilitatile sa ramana mereu neschimbate chiar daca situatia si circumstantele s-au schimbat intre timp. Inflexibilul terrorist contractual va spune intotdeauna lucruri de genul: “ Este treaba ta sa… dai de mancare la copil, sa speli vasele, etc”.

Diversionistul

Aceasta persoana este denumita asa pentru ca intr-un argument el/ea va aduce in discutie lucruri care sunt in afara subiectului, orice altceva decat problema care se cere rezolvata: cum s-a purtat celalalt anul trecut, vreo datorie neachitata, ciorapii neimpaturiti cum trebuie – orice altceva decat trebuie discutat.

Abstinentul

Aceasta persoana este in mod particular familiara multora dintre noi. Abstinentul isi va pedepsi partenerul/partenera abtinandu-se sa ofere sau sa asigure dragoste, implicare sexuala, confort, mancarea favorite sau sa discute – orice va considera ca partenerul/partenera isi doreste destul de mult pentru a o pedepsi prin lipsa acelui lucru.

Tradatorul

Ridiculizarea sau lipsa sprijinului in afara casei este modul prin care tradatorul isi pedepseste partenerul/partenera. Aceasta persoana poate genera multe resentimente in cadrul relatiei caci, in societatea noastra, exista convingerea ca partenerii trebuie sa se sprijine si sa se protejeze unul pe celalalt de cei din afara relatiei.

Written by 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *