Efectele benefice ale socializarii

Una dintre cele mai mari probleme pe care le au oamenii la batranete este aparitia si manifestarea declinului mental, care le face mari dificultati. Daca doresti sa iti pastrezi activitatea cerebrala in forma maxima pentru cat mai mult timp, viziteaza-ti amicii, mergi la dans si la petreceri.

Expertii in psihologie sustin ca in acest fel vei putea sa iti soliciti creierul similar cu rezolvatul unui puzzle. Activitatea sociala are posibilitatea de a intarzia declinul mental odata cu inaintarea in varsta.

Efectele socializarii
Efectele socializarii

Savantii ne anunta ca logic ar fi ca atunci cand abilitatile cognitive scad, sa scada si gradul de socializare, dar, de fapt, acum este momentul cel mai potrivit de a mari numarul excursiilor, al intalnirilor cu prietenii si a participarii la diverse cluburi.

Conform datelor obtinute de Bryan James, seful Centrului pentru Alzheimer din Londra, rezultatele studiului arata ca inactivitatea sociala face mai mult rau. Cercetarea a vizat peste 1.138 adulti in jurul varstei de 80 ani, fiindu-le luata in considerare istoria medicala si rezultatele testelor neurochirurgicale.

In contextul testelor, subiectii respondenti au fost intrebati cat de des au fost la petreceri, biserica, de cate ori au plecat in excursii, au participat la bingo, diverse cluburi de socializare sau cat de des au iesit la restaurant in ultima perioada. Potrivit savantilor care au luat parte la studiu, functiile cognitive au fost investigate prin 19 teste diferite, fiind vizate tipuri variate de memorie si abilitati perceptive.

S-a putut observa ca persoanele cu „activitate sociala” isi pastrau creierul mai tanar si intr-o forma mult mai buna decat celelalte.

Cum iti mentii creierul in forma cat mai mult timp?

De asemenea, expertii spun ca au observat ca cei care mananca cel putin o data pe saptamana peste la masa au cu 60% mai putine sanse sa faca Alzheimer. Nutritionistii explica acest fapt prin puterea acidului gras Omega3, pe care-l gasim in cantitatile cele mai mari in pestii de ape reci, precum somonul, tonul si codul. S-a descoperit ca acel consum regulat de peste si fructe de mare scade cu 10% anual sansele imbatranirii creierului.

Chiar daca esti ocupat, este bine sa gasesti ceva timp zilnic sa joci un joc inteligent. Multi oameni uita ca au nevoie de antrenament si pentru creier. Sa nu uitam ca obiceiul este o a doua natura. Creierul nostru prefera lucrurile neasteptate sau greu de rezolvat.

In cazul in care ne antrenam in acest sens, putem mentine un nivel intelectual bun, iar sansele sa devenim niste uituci se micsoreaza considerabil. Un exercitiu perfect il reprezinta jocurile tip Sudoku sau sah, asa ca daca n-ai incercat, poti sa o faci si din curiozitate si poate are sa iti placa.

Expertii din Marea Britanie au mai anuntat ca a ramane conectat la viata sociala este o forma de exercitiu mental extrem de important. In clipa cand interactionezi cu alte persoane, lobul frontal al creierului este activat pentru activitati tip planificare sau luare a deciziilor, iar socializarea este foarte importanta pentru ca mentine creierul in plina forma.

Aceasta cercetare a fost publicata in 2013 in Jurnalul International de Neuropsihologie.

Written by 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *