Mancatul compulsiv – cauze si efecte

Potrivit nutritionistilor, atunci cand oamenii traverseaza un eveniment mai stresant din viata lor acestia au tendinta de a manca mai multe alimente. Acest aspect se intampla chiar si cand nu apare senzatia de foame, iar mancarea devine treptat un fel de refugiu emotional. Acesta este mancatul compulsiv.

Haideti sa aflam care sunt cauzele si, mai ales, la ce poate duce mancatul compulsiv – efectele mancatului compulsiv!

Mancatul compulsiv
Mancatul compulsiv

Mancatul compulsiv – cauze

Psihologii sunt de parere ca nu putem vorbi despre o cauza unica care determina mancatul in exces. Se poate spune ca pot aparea cauze genetice, iar aici se incadreaza anomaliile biologice, precum activitatea anormala a hipotalamusului, cel care controleaza apetitul alimentar al fiecarui om.

Printre cauzele sociale se afla presiunea amicilor si a prietenilor in scopul de a avea o silueta perfecta sau prezenta in copilarie a unui regim alimentar cat se poate de nesanatos.

Specialistii sunt de parere ca aceste aspecte reprezinta un motiv pentru a manca compulsiv inca din copilarie, fiind vorba despre o afectiune cu un puternic substrat emotional. Printre motivele psihologice se afla deseori predispozitia pentru consumul unor alimente in exces specifica persoanelor care se confrunta cu stari de dispozitie negativa, depresie sau stres.

Iata ce masuri puteti lua impotriva mancatului compulsiv!

Aceasta tulburare poate cauza aparitia obezitatii

Oamenii fac apel adesea la anumite alimente pe care le consuma in exces pentru a isi restabili confortul, insa asta reprezinta numai o solutie temporara. Health.com arata ca anumite studii indica faptul ca mancatul compulsiv poate determina si aparitia episoadelor de insomnie la diferite persoane.

Odata cu trecerea timpului, aceasta tulburare conduce la obezitate, care la randul sau, poate degenera in alte probleme grave precum diabetul, hipertensiunea si anumite boli de inima.

Medicii spun ca manifestarile mancatului compulsiv sunt mancatul necontrolat intr-un interval scurt de timp, urmat de sentimentul de lipsa a controlului, daca cumva persoana mananca singura, aceasta fiind coplesita de rusine sau anxietate. Potrivit expertilor, aceste episoade de mancat compulsiv au o frecventa de cel putin doua zile pe saptamana.

Written by 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *