Cum se manifesta sincopele

Se intampla ca in anumite zile o persoana sa se simta mai slabita, lipsita de putere si sa isi puna intrebarea ce se petrece cu organsimul sau. Medicii spun ca in asemenea cazuri exista riscul ca acea persoana sa lesine pe strada, la birou sau in locul in care se gaseste. Termenul medical care defineste aceasta stare se numeste sincopa.

Sincopele
Sincopele

 

Ce este sincopa

Sincopa reprezinta pierderea temporara a cunostintei si imposibilitatea de a mentine pozitia in picioare. In astfel de situatii, cei care sufera isi pierd tonusul musucular si cad din picioare, insa avantajul este ca fata de cei care au parte de convulsii, pacientii cu sincope isi recapata starea de alerta dupa ce devin constienti.

Medicii spun ca acest termen, sincopa, nu se caracterizeaza prin convulsie, coma, soc sau orice alta stare ce evolueaza cu alterarea constientei. Expertii estimeaza ca aceste sincope apar mult mai des decat se crede. De exemplu, in SUA s-a observat ca peste 50% din populatie va avea parte de un astfel de episod sincopal la un moment dat in viata.

In America, aproape 6% din internarile de la camera de garda se datoreaza sincopelor, arata datele statistice ale autoritatilor americane. Cu toate ca exista numeroase cauze de aparitie a sincopelor, este bine sa intelegem ca acestea se clasifica in sincope cardiace si sincope non-cardiace.

Expertii sustin ca sincopele cardiace sunt cele care dau cea mai mare rata de mortalitate in randul suferinzilor. Totusi, sincopele sunt benigne, insa exista si cativa pacienti in cazul carora sincopa este un simptom al unei boli mult mai grave, asa ca aceasta poate sa aiba chiar impact letal.

3% dintre adultii cu varsat intre 30 si 62 de ani au cate un episod de sincopa

Specialistii afirma ca aceste sincope se manifesta adesea in clipa cand fluxul sangvin catre creier este intrerupt si cand se instaleaza hipoperfuzia cerebrala. Potrivit Health.com, parechimul cerebral trebuie sa se aprovizioneze permanent cu sange, mai ales pentru ca astfel are parte de oxigen si glucoza, principalul sau substrat metabolic.

Creierul uman nu este capabil sa depoziteze energie, iar lipsa oxigenului, precum si o cantitate de glucoza mai mare pot sa cauzeze aparitia clinica a sincopei.

Cine este mai predispus?

Despre aceasta probleme de ordin medical, expertii sustin ca ea poate sa se manifeste la orice varsta, dar se intalneste mai rar la pacientii pediatrici, datele statistice indicand o incidenta de 0.1% a sincopelor la copii.

Totusi, medicii sustin ca in cazul in care sincopa apare la varste inaintate, prognosticul pacientilor este mai rezervat, pentru ca s-a observat ca in multe cazuri exista si o patologie cronica intricata ce poate complica foarte mult evolutia. Circa 3 din 100 dintre adultii cu varsta intre 30 si 62 de ani ajung sa aiba un episod de sincopa, iar pentru cei de peste 75 de ani, procentul pacientilor este mai mare – 6%.

Expertii mai spun ca sincopa este responsabila pentru circa 3% din totalul prezentarilor la camerele de garda ale spitalelor de urgenta, fiind foarte periculoasa mai ales in cazul pacientilor cu afectiuni cardiace cronice.

Written by 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *