Cum sa iti intaresti stima de sine

In cazul depresiei, dar si in general, sentimentele experimentate nu sunt fapte. Te poti intreba: Pot intelege ca depresia mea provine din gandurile negative pentru ca viziunea mea asupra vietii se schimba dramatic cand starea mea de spirit se imbunatateste. Dar daca gandurile mele sunt atat de distorsionate cum de ma tot pacalesc mereu? Pot totusi sa gandesc la fel de clar si de realist ca oricare persoana, asa ca daca ceea ce imi spun este irational de ce pare sa fie atat de corect?

Cum iti cresti stima de sine
Cum iti cresti stima de sine

Chiar daca gandurile tale depresive pot fi distorsionate, ele creaza totusi o iluzie puternica de adevar. De aceea este de subliniat care este baza inselatoriei – sentimentele nu sunt fapte! De fapt, sentimentele tale nici nu prea conteaza decat ca o oglinda care reflecta modul in care gandesti. Daca perceptiile tale nu au sens, sentimentele pe care le vor crea vor fi la fel de absurde ca si imaginile reflectate in oglinzile distorsionate ce pot fii gasite in unele parcuri de divertisment. Dar aceste emotii anormale se simt la fel de valid si de realist precum sentimentele autentice create de ganduri ne-distorsionate, si atfel te simti inclinat sa le consideri adevarate. De aceea depresia este o forma atat de puternica de magie neagra mentala.

Odata ce inviti depresia printr-o serie automata de distorsiuni cognitive, sentimentele si actiunile tale se vor sprijini unele pe celelaltele intr-un cerc vicios fara sfarsit. Deoarece tu crezi tot ceea ce creierul tau deprimat iti spune ajungi sa te simti negativ in privinta a mai tot si toate. Aceasta reactie are loc in rastimpul unor milisecunde, prea repede pentru tine ca sa apuci sa constientizezi. Emotia negative se simte reala si astfel confera o aura de credibilitate gandului distorsionat care l-a creat. Ciclul continua si continua iar tu ajungi sa fi prins ca intr-o capcana. Inchisoarea mentala este o iluzie, o scamatorie pe care ai creat-o fara sa iti doresti, dar care pare reala pentru ca se simte reala.

Written by 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *