Inima locuitorilor care traiesc in zone aflate la mare altitudine functioneaza mai bine. Afla de ce!

Se spune ca populatiile care traiesc la mare altitudine, cum sunt cele andine sau cele din Tibet au o durata lunga de viata si sunt mai sanatoase decat cele care traiesc la campie. Expertii sunt de parere ca o viata la altitudine diminueaza riscul de a muri din cauza cardiopatiei ischemice si ajuta la marirea duratei acesteia.

Cercetatorii din cadrul Scolii de Medicina a Universitatii Colorado si de la Scoala Harvard pentru Sanatate Globala au analizat timp de 4 ani certificatele de deces din toate statele SUA, punand accentul in studiul lor pe cauza mortii, factorii socio-economici si alte aspecte.

Sanatatea persoanelor care traiesc la munte
Sanatatea persoanelor care traiesc la munte

Studiul lor a fost dat publicitatii pe site-ul Asociatiei Americane pentru Dezvoltare Stiintifica (AAAS). In cadrul analizelor, savantii au descoperit ca inima functioneaza mai bine la mare inaltime.

Astfel, din cele 20 de state cu cea mai lunga durata de viata, locuitorii din Colorado si Utah traiesc la o inaltime medie de 1.800 de metri deasupra nivelului marii.

Nivelul mai scazut de oxigen are rolul de a cauza procese la nivel genetic, iar aceste gene modifica modul in care functioneaza inima

In aceste doua zone, barbatii au trait intre 75,8 si 78,2 ani, iar femeile intre 80,5 si 82,5 ani. Fata de cei care traiau la nivelul marii, barbatii, de pilda, aveau o viata cu pana la 3,6 ani mai lunga, iar femeile cu pana la 2,5 ani mai mult.

Potrivit specialistilor care au realizat studiul, nivelul mai scazut de oxigen are rolul de a cauza procese la nivel genetic, iar aceste gene modifica modul in care functioneaza inima.

Expertii mai spun ca acestea pot produce noi vase de sange care sa creeze noi cai pentru traficul de sange catre inima. Specialistii din SUA au explicat si faptul ca viata la mare altitudine inseamna de fapt ca organsimul este expus la radiatiile solare mai mult, iar asta face ca corpul uman sa sintetizeze mai bine vitamina D.

Potrivit Care2.com, aceasta vitamina are efecte foarte benefice asupra inimii si blocheaza dezvoltarea anumitor tipuri de cancer. Viata la altitudini mai mari de 1.500 de metri este dificila pentru persoanele care sufera de boli pulmonare cronice.

Totusi, daca nivelul de oxigen este mai diminuat la persoanele care au deja probleme de respiratie poate cauza hipertensiune pulmonara si chiar deces, mai arata expertii.

Written by 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *