Cuprins articol:
Fibrele ofera foarte multe beneficii pentru sanatate, mai ales intr-o dieta de slabit. In acest articol veti gasi metode privind modalitatile cele mai bune pentru a le implementa, mai usor, in stilul vostru de viata.
Consuma mai mult fibre! Ai mai auzit propozitia asta, nu? Dar stii cat de importante sunt ele pentru sanatatea ta? Aceste fibre dietetice – gasite, in principal, in fructe, legume, cereale integrale si leguminoase – sunt cunoscute, cel mai probabil, datorita abilitatii lor de a preveni si a ameliora constipatia. Dar alimentele care contin fibre pot oferi, de asemenea, si anumie beneficii pentru sanatate, cum ar fi mentinerea unei greutati adecvate si scaderea riscului de dezvoltare a diabetului si a bolilor de inima.
Ce sunt fibrele dietetice?
Fibrele dietetice se gasesc in toate alimentele radacinoase, iar corpul tau nu le poate digera sau absorbi. Spre deosebire de alte componente ale alimentelor, cum ar fi grasimi, proteine sau carbohidrati – pe care corpul tau le rupe si absoarbe – fibrele dietetice nu sunt digerate de catre corp. In schimb, ele trec, aproape in mod intact, in stomac, intestinul subtire, colon si, mai apoi, in afara corpului.
Fibrele sunt clasificate ca fii solubile (se dizolva in apa) sau insolubile (nu se dizolva in apa):
Fibrele solubile
Acest tip de fibre se dizolva in apa pentru a forma un material ce seamana cu compozitia gelului. El poate ajuta la scaderea colesterolului si nivelului de glucoza din sange. Fibrele solubile pot fi gasite in ovaz, mazare, fasole, mere, citrice, morcovi, orz si patlagina.
Fibrele insolubile
Acest tip de fibre promoveaza miscarea materialelor prin sistemul digestiv si mareste cantitatea scaunului, deci acestea ii pot ajuta pe cei care sufera de constipatie sau o frecventa neregulata a scaunelor. Faina din grau integral, nucile, fasolea si legumele, precum varza, fasolea verde si cartofii, sunt surse foarte bune de fibre insolubile.
Majoritatea alimentelor radacinoase, cum ar fi ovaz si fasole, contin atat fibre solubile, cat si insolubile. Cu toate acestea, cantitatea fiecarui tip de fibre variaza de la un aliment la altul. Pentru a profita de cele mai bune si multe beneficii privind sanatatea, este recomandat sa se consume o varietate cat mai mare de alimente bogate in fibre.
Beneficiile unei diete de slabit bogata in fibre
O dieta de slabit bogata in fibre are multe beneficii, cum ar fi:
– Normalizeaza miscarile intestinale. Fibrele dietetice maresc greutatea scaunului si, totodata, ajuta in privinta miscarilor intestinale. Un astfel de scaun este mai usor de eliminat, scazand sansa de aparitie a constipatiei. Daca suferi de diaree, fibrele dietetice te pot ajuta sa solidifici scaunul, deoarece ele absorb apa.
– Ajuta la mentinerea sanatatii intestinale. O dieta de slabit bogata in fibre poate scadea riscul de aparitie a hemoroizilor si a bolii diverticulare (crescaturi mici de tesut in colon). Unele fibre sunt fermentate in colon, iar cercetatorii cred ca ele joaca un rol important in prevenirea aparitiei multor boli in colon.
– Scade nivelul de colesterol. Fibrele solubile se gasesc in fasole, ovaz si in, iar taratele de ovaz pot ajuta la scaderea nivelului de colesterol prin a scadea densitatea lipoproteinelor, sau a colesterolului “rau”. Studiile au demonstrat ca fibrele pot avea si alte beneficii legate de sanatate, cum ar fi reducerea tensiunii si inflamarii.
– Ajuta la controlarea nivelului de zahar din sange. La persoanele care sufera de diabet, fibrele – in special cele solubile – pot scadea absorbtia zaharului si ajuta la imbunatatirea nivelului de zahar in sange. Mai mult decat atat, o dieta de slabit ce include fibre solubile poate ajuta, de asemeni, la scaderea sansei de aparitie a tipului 2 de diabet.
Un alt beneficiu atribuit fibrelor dietetice este cel de prevenire a cancerului colorectal. Cu toate acestea, nu exista prea multe dovezi care sa ateste acest lucru.
Cat de multe fibre trebuie sa consumi intr-o dieta de slabit?
Persoane cu varsta egala sau mai mica de 50 de ani:
Barbati: 38 de grame
Femei: 25 e grame
Persoane cu varsta mai mare de 50 de ani:
Barbati: 30 de grame
Femei: 21 de grame