Savantii au realizat o descoperire surprinzatoare, acestia gasind celule nervoase din creierul uman, care functioneaza similar cu niste mini-calculatoare. Potrivit specialistilor de la Univeristatea North Caorlina din Chapel Hill, SUA, aceste celule, care se numesc dendrite, au un rol mult mai important decat s-a crezut pana acum.
Neurologii au mai aflat ca dendritele nu sunt doar niste conectori pasivi in creier, ele si proceseaza informatiile pe care le primesc si ulterior le transmit mai departe, potrivit BBC.
Intr-o cercetare publicata in revista Narture, savantii de la North Carolina au demonstrat ca dendritele prelucreaza in mod activ aceste date si au puterea de a multiplica eficient puterea de calcul a creierului.
Aceasta descoperire a fost o surpriza pentru cercetatorii care au luat parte la studiu. „Dintr-o data, aflam ca puterea de procesare a creierului este mult mai mare decat am crezut initial.
Ce au constatat specialistii?
Imaginati-va o inginerie reversibila a unei piese de tehnologie extraterestra si ceea ce ai crezut ca este un simplu conector se dovedeste a fi un fel de tranzistor, ce proceseaza informatii”, a spus coautorul studiului, Spencer Smith.
Conform BBC, studiile efectuate anterior au aratat ca dendritele folosesc anumite molecule pentru a genera impulsuri electrice autonome. Savantii nu erau siguri daca aceste impulsuri erau pur si simplu rezultatul normal al activitatii creierului.
„Toate rezultatele au subliniat aceeasi concluzie. Dendritele nu sunt niste integratori pasivi de intrare senzoriala, ci par a fi niste unitati de calcul, de asemenea”, a explicat expertul.