Viata activa creste numarul neuronilor. Afla cum

Potrivit specialistilor, explorarea activa a mediului si diferitele experiente traite stimuleaza creierul care, ca raspuns, genereaza mai multi neuroni. Aceasta reprezinta concluzia unei cercetari care arunca o noua lumina asupra felului in care structurile cerebrale ne modeleaza personalitatile.

Savantii din cadrul Institutului Max Plank din Berlin si de la Centrul de Terapie Regenerativa din Dresda, Germania, au vrut sa stabileasca conexiunea intre experientele traite si dezvoltarea cerebrala. Specialistii au vrut sa afle de ce gemenii genetic identici si crescuti impreuna nu au personalitati asemanatoare.

Cresterea numarului de neuroni
Cresterea numarului de neuroni

Cercetatorii germani au observat 40 de soareci genetic identici, pe care i-au inchis timp de trei luni intr-un tarc oferind o mare varietate de activitati si de posibilitati de explorare.

„Aceste animale nu doar ca erau genetic asemanatoare, dar ele traiau si in acelasi mediu”, precizeaza Gerd Kempermann, profesor de genomica regenerativa la Universitatea Tehnica din Dresda, unul din principalii coautori ai lucrarii aparute in revista americana Science.

Unde se afla situata „fabrica de neuroni”?

Conform expertilor, experintele diverse ale cobailor erau corelate cu aparitita unor neuroni noi.

„Cu toate acestea, mediul era atat de bogat, incat fiecare dintre acesti soareci a putut sa dobandeasca propriile sale experiente si sa isi dezvolte din ce in ce mai mult comportamente diferite in activitatile lor. Toate aceste diferente erau corelate cu aparitia de noi neuroni, celule nervoase cerebrale, in hippocampus, regiune a creierului central responsabila de capacitatea de invatare si de memorare”, a explicat profesorul Kempermann.

Potrivit oamenilor de stiinta din Germania creierul soarecilor cei mai aventurosi, care explorau mai mult mediul lor inconjurator, producea mai multi neuroni noi decat creierul celor pasivi.

De asemenea, savantii au inchis un alt grup de soareci intr-un mediu plictisitor. In medie, la aceste animale, hipocampusul producea mai putini neuroni noi comparativ cu soarecii care traiau in celalalt tarc.

Fiecare cobai a fost pus sa poarte un microcip electronic emitand semnale electromagnetice care au permis cercetatorilor sa reconstituie chiar si cele mai mici miscari si sa evalueze comportamentul lor exploratoriu.

Cu toate ca impartaseau acelasi mediu si erau genetic identici, acesti soareci aveau trasaturi de comportament foarte diferite, cu o maniera cu totul aparte a fiecaruia dintre ei de a reactiona la mediul inconjurator, arata cercetatorii.

Cum dauneaza stresul si alimentele grase neuronilor tai?

Conform expertilor, si aceste diferente de personalitate s-au accentuat in cursul experimentului. „Neurogeneza, productia de noi neuroni de catre creier, se realizeaza si in hippocampusul oamenilor adulti”, subliniaza profesorul Kempermann.

Expertul crede ca acest experiment pe soareci a evidentiat fundamentul neurobiologic al personalitatii care se aplica si oamenilor. „Rezultatele cercetarii noastre arata ca neurogeneza contribuie ea insasi la comportament si actioneaza asupra modului in care imbatraneste creierul uman”, apreciaza Ulman Lindenberger, profesor de psihologie la Institutul Plank.

„Aceasta ne permite sa credem, de asemenea, ca un mediu bogat si stimulator influenteaza dezvoltarea individului si caracterul sau unic”, arata el.

De asemenea, mai multe studii precedente au indicat faptul ca exercitiul fizic poate intari si accelera neurogeneza, precum si sociabilitatea. In schimb, stresul, abuzul de alcool si o alimentatie bogata in grasimi saturate si in zahar dauneaza acestor fenomene.

Written by 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *