Aglica este o planta pe care o putem intalni in taranoastra si care are denumirea stiintifica “Filipendula hexapetala”. Ea face parte din familia Rosaceae. In popor, aceasta planta se mai numeste: crop, chimen, marar, marariu, marar de gradina, marar tare, marariu, mararas sau marariu.
Potriit fitoterapeutilor, printre afectiunile care se trateaza cu aglica se numara:
- astm,
- diaree,
- dizenterie,
- hemoragii,
- hemoroizi,
- diferite rani.
Tratamente naturiste cu aglica
Expertii sunt de parere ca in tratamente se foloseste doar radacina de aglica. De pilda, ceaiul de aglica se poate prepara din 2 lingurite de radacina maruntita la 250 ml apa. Trebuie sa fierbeti amestecul circa 5 minute, si apoi se strecoara.
Pentru afectiunile mentionate mai sus, aceste ceaiuri se pot consuma in cantitate moderata, aproximativ 3 pe zi.
Aglica se mai folosea in vechime pentru tratamentele de piele. Astfel, din radacinile uscate si amestecate cu untura se facea o alifie pentru afectiuni ale pielii sau pentru diferite eczeme.
Florile de la aceasta planta se utilizau foloseau la prepararea unei lotiuni pentru cresterea parului sau din tulpini uscate se facea un ceai contra diareei.
Radacina de la aceasta planta, macerata in rachiu se dadea femeilor dupa nastere si barbatilor, care aveau dureri testicule.
Pe langa aceasta plata mai exista alte cateva plante care trateaza cu succes boala hemoroidala. Aici ma refer la coada soricelului. Va doresc multa sanatate.